Обвиненият за взривовете в Плевен излиза на свобода

Състав на Плевенския окръжен съд с председател Румен Лазаров и членове Георги Георгиев и Георги Грънчаров днес прекрати производството по внесения протест на прокуратурата срещу връщане от Районния съд на делото за бомбените атентати през 2000 година. По силата на това решение основният подсъдим - Валентин Георгиев с прякор Жълтия, си връща статута на обвиняем и трябва да бъде пуснат веднага на свобода, заяви за БТА неговият защитник, адвокат Генко Ангелов.

Той уточни, че по закон обвиняемият Георгиев може да бъде задържан до една година, а вчера този срок е изтекъл. Очаква се решението на Окръжна прокуратура за промяна на мярката на Георгиев "задържане под стража" в по-лека да излезе до дни. Делото отива за доразследване и ще се чака евентуално нов обвинителен акт, поясни Ангелов.

Без определение на съда, че делото трябва да се гледа при закрити врата, в съдебната зала не бяха допуснати журналисти. Съдия Лазаров, който отскоро е председател на Окръжия съд, обясни, че причина за забранения достъп била "малката и неудобна зала". Адвокатите по делото коментираха пред медиите, че съдът не е изложил мотиви и не е взимал решение за провеждане на закрито заседание и въпреки това не е допуснал представители на пресата, което е прецедент за свободата на словото и достъпа до информация.

Районният съд в града след като гледа това дело повече от две години го върна преди месец на прокуратурата "за допуснати съществени процесуални нарушения". Процесът срещу тримата подсъдими - Валентин Георгиев, сочен от прокуратурата като подбудител, Николай Найденов и Йордан Иванов - помагачи, се водеше с обвинението, че са извършили шест взривявания през първата половина на 2000 година. Тогава бе повредена недвижима и движима собственост на полицаи и бизнесмени от Плевен.

След началото на процеса Георгиев избяга в Испания, после бе върнат чрез Интерпол. Когато делото се очакваше да приключи, съдия Дария Митева забеляза, че датата и мястото на съставянето на обвинителния акт не са написани на определеното им от закона място. Фактът послужи като един от основните мотиви за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото. Така четири години след извършването на престъпленията делото се връща почти в изходна позиция - доразследване.

По БТА

Споделяне

Още от България