Обвиненията в енергетиката се одобряват от 80% от хората

Обществото обаче не вярва, че ще има осъдени, твърди агенция "Медиана“

Обвиненията в енергетиката се одобряват от 80% от хората

Силна подкрепа в обществото срещат повдигнатите в последно време купища обвинения срещу настоящи и бивши министри, особено в сферата на енергетиката.

Това сочи експресен телефонен сондаж http://www.mediana.bg/bg/articles-and-analyses/
за дейността на прокуратурата, проведен от агенция "Медиана“ на 17 и 18 януари сред 500 души.

"Повдигането на обвинения от прокуратурата срещу бивши и настоящи министри и хора, свързани с политическата власт, се подкрепя масово от избирателите“, твърдят социолозите. 65% от запитаните казват, че са "за“ подобна мярка, а други 21% я подкрепят "само донякъде“.

От агенцията изтъкват, че най-силна подкрепа получават обвиненията, свързани с енергетиката.

Например обвиненията срещу Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев заради проекта  за изграждане на АЕЦ "Белене“ получават подкрепата на 77% от анкетираните, а 16% нямат мнение. Обвиненията срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев за продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН (EVN) пък се одобряват от 75% от хората, като отново 16% нямат мнение.

„Вероятно тук отражение дават и вече пристигналите високи сметки за електричество за декември. В тях голяма част от потребителите привиждат и своето плащане за злоупотреби с енергетиката“, твърдят от „Медиана“.

Малко по-слаба, но отново значителна като дял е подкрепата на обществото за останалите обвинения срещу министри. Например прокурорските акции срещу военния министър Николай Ненчев за сделките с ремонта на самолетите "МиГ 29“ и неизгодна поръчка за униформи на армията, а също и срещу здравния министър Петър Москов за ваксините се одобряват от 63% от анкетираните. Обвиненията срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за ощетяването на общината чрез зоокъта пък срещат подкрепата на 64% от хората.

Обществото обаче твърдо не вярва, че обвиненията, дори да бъдат подкрепени от достатъчно доказателства, ще приключат с осъдителни присъди. 60% от хората смятат, че съдът ще се опита да оправдае представителите на властта, а само 18% считат, че ще ги осъди
Обществото е силно скептично както към прокуратурата, така и към правораздавателната система като цяло, сочи още изследването.

"Активността на прокуратурата започва да изглежда безсмислена – просто симулиране на активност: Какво значение има какви обвинения се повдигат, като пак няма да има осъдени“, коментират от "Медиана“.

"Ако трябва да преведем всички тези данни в синтезиран вид, то общественото мнение изглежда така – много добре е, че различни властници биват подгонени за злоупотреби. Но ще ви повярваме наистина, когато поне едно от тези обвинения издържи в съда. Накратко - плах оптимизъм съчетан с огромна доза скепсис, синтезирано в добилият напоследък популярност  израз "А дано, ама надали“, завършват от "Медиана“.

Споделяне

Още от България