Обвиненията за водната криза в Перник – объркани, но годни

Съдът пусна от ареста ексшефа на ВиК дружеството и бившата зам-кметица

Обвиненията за водната криза в Перник – объркани, но годни

Обвиненията срещу ексшефа на пернишкото ВиК Иван Витанов и бившата зам.-кметица на града Севдалина Ковачева са объркани, но засега са годни. Двамата обаче не трябва да стоят в ареста, защото няма никаква опасност да се укрият или да извършат ново престъпление. За основното обвинение на Витанов – че е допуснал разпиляването на 7 млн. кубични метра вода – няма никакви доказателства. Няма данни и Ковачева да е забавила водния режим, за да помогне на местните предприятия.

Това реши в четвъртък съдия Пенка Велинова от спецсъда. Ковачева бе освободена с най-леката мярка – подписка, а Витанов срещу гаранция от 1000 лв. Решението не е окончателно. Така към момента единственият арестуван заради пресъхналия яз. "Студена" остава бившият екоминистър Нено Димов.

Има престъпление, но май не е това

Ковачева е обвинена в длъжностно престъпление, тъй като в ролята си на и.д. кмет на града по време на миналогодишната предизборна кампания не е взела мерки за въвеждане на режим в града. Тя е получила писмо от Витанов в началото на октомври, в което е било записано, че водата в яз. "Студена" драстично е намаляла и трябва да се въведе режим. Целия месец, през който е управлявала общината, обаче Ковачева не е реагирала. Според прокуратурата тя не е изпълнила служебните си задължения, за да набави облага за двете най-големи предприятия в Перник – "Стомана" и Топлофикация.

Съдът не се съгласи с тази конструкция. Според съдия Велинова няма доказателства за т.нар. специална цел при длъжностното престъпление – набавянето на облага за себе си или за другиго. Няма данни поведението на Ковачева да е свързано по някакъв начин с двете предприятия, заяви съдията.

Тя обаче се съгласи, че има данни за извършено престъпление и прие, че в началния етап на разследването те са достатъчни. Съдия Велинова посочи, че има свидетелски показания, както и писмото на Витанов, от които ставало ясно, че и.д. кметът е знаела за задаващата се водна криза, но не е направила нищо по въпроса. Затова определи на Ковачева най-леката мярка – подписка.

Два водомера

Витанов е с две обвинения – за безстопанственост и неизгодна сделка. Разследващите го обвиняват за всички загуби по водопроводната мрежа на Перник за периода януари-октомври 2019 г. и за това, че не е оказвал достатъчно контрол върху служителите си, които трябвало да ремонтират тръбите. Така се стигнало до загубата на 7 млн. кубични метра вода и щети за около 11 млн. лв., пресметна прокуратурата.

Това обвинение бе разбито на пух и прах от съдия Велинова. Тя не намери нито едно доказателство, което да го подкрепя. Велинова подчерта, че обвинението е абсолютно неконкретизирано и изобщо не става ясно какво е трябвало да прави Витанов, за да не бъде обвинен. Няма нито експертиза, която да покаже как и защо е разпиляна водата, нито справка за актуалното състояние на пернишкото ВиК. Има обаче данни, че Витанов е поел дружество в много тежко състояние – с няколко милиона дългове, но въпреки това се е опитал да изтегли кредит, за да се ремонтира мрежата, но такъв му бил отказан. Според съда Витанов не е имал никаква възможност да мисли за мащабна подмяна на остарелите тръби поради липса на финансиране.

За второто обвинение данни има, установи Велинова. Витанов е сключил договори за покупка и наемане на разходомер, който трябвало да бъде монтиран на напорния канал на яз. "Студена", за да измерва изтичащите оттам количества вода. Купеният водомер обаче не работел. Затова бил сключен втори договор със същата фирма, но този път за наем. Устройство било монтирано и ВиК си плащало коректно наема. Проблемът е, че два пъти е платено за едно и също нещо. В крайна сметка фирмата демонтирала разходомера и дружеството вече не можело да следи какво се източва от водоема.

Споделяне

Още от България