Обвиниха Министерството на културата за проблема със "Сълза и смях“

От читалище "Славянска беседа" обвиниха в петък Министерството на културата, че отказва диалог за решаване на проблема с наема на помещението, където се намира Нов драматичен театър ”Сълза и смях”.

Преди ден стана ясно, че ръководството на читалището е поставило ултиматум на театъра, че ще го извади принудително от сградата на ул. ”Г. С. Раковски” № 127, ако до 10 януари 2010 г. не бъде сключен договор за наем в размер на 360 хиляди лева годишно, или по 1000 лева на ден.

Председателят на настоятелството на читалището Петър Райжеков заяви в петък, че са правени многократни опити за диалог с Министерството на културата, което е принципал на театъра, но оттам на са реагирали.

Райжеков заяви, че настоятелството на читалището е готово да направи още компромиси, но само в процеса на преговори.

По думите му наемът по пазарна оценка за имота от 2000 квадратни метра трябва да е двойно по-висок - 57 хил. лв. на месец.

"Трябва да се преговаря, но от Министерството на културата не желаят, така че не читалището е виновно и иска да изгони театъра. Аз дори подозирам тайно, че министерството иска да изгони театъра. Накрая така се получава, след като не искат да преговарят с читалището”, каза той.

Ресорният зам.-министър на културата Димитър Дерелиев заяви обаче, че има 3400 читалища в цялата страна и специално са им давани едни от най-хубавите сгради в центровете на градовете, за бъдат духовни средища. "Читалище "Славянска беседа", което е вероятно най-богатото читалище в България, биха могли да се съобразят, че този известен и утвърден театър е част от дейността им и не е редно да се държат към него като към бизнес организация", каза той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?