Обвинител: Съпругата на Дойчев крие мотивите за самоубийството му

Последните телефонни разговори на бившия ръководител на архива в Националната разузнавателна служба (НРС) Божидар Дойчев със сина му и съпругата му са ключът към последвалото самоубийство. Следствието обаче е получило твърде неубедителни сведения за съдържанието на тези разговори, каза софийският военно-окръжен прокурор Спас Илиев пред Нова телевизия в петък.

Тази седмица военните следователи заявиха, че са предали разследването на прокуратурата с мнение за прекратяване. В доклада им, видян от депутати, се потвърждава първоначалната версия за самоубийство, но не се посочват мотиви.

Дългогодишният служител на разузнавателната служба бе открит мъртъв в кабинета си в сградата на службата в столицата на 15 ноември 2006 г. Той бе прострелян с един куршум в главата, но не от личното му оръжие, а от пистолета на негова колежка. Обяснението за това е, че той е взел първия пистолет от касата, където се е съхранявало оръжието на подчинените му. Неговият е бил вкъщи.  

Смъртта на Дойчев бе скривана близо 24 часа от обществеността и за нея пръв съобщи базираният в Лондон сайт Kafene.net.

Обстоятелствата около гибелта на служителя, прикриването на инцидента и неубедителните обяснения за действията на разследващите органи в първите минути и часове след нея накараха парламентът да излъчи работна група от четирима депутати, които да се запознаят с материалите по делото. Те извършиха това в четвъртък, след което съобщиха, че са били смутени от някои обстоятелства, на които са се натъкнали - например фактът, че няма годни следи от пръстови отпечатъци по оръжието, с което е произведен фаталният изстрел.

В петък пред Нова телевизия депутатът от БНС Борислав Българинов, член на работната група, отново каза, че не е получил отговор на въпроса защо има повече от час от момента на откриване на тялото на Дойчев до пристигането на органите, които да направят първия оглед. Такъв отговор не даде и военно-окръжният прокурор Спас Илиев, според когото действията на компетентните органи са били напълно правомерни и съобразени с ведомствените инструкции при такива случаи.

Преди да се застреля, Дойчев е разговарял по телефона 15 минути със сина си и 23 минути със съпругата си. Когато била призована да даде информация за проведения разговор, съпругата на Дойчев я описала на страница и половина, в които споменавала, че са говорили за банални битови неща. Разговор с такава продължителност би могъл да бъде описан на поне 14 страници, а не на толкова малко, каза военният прокурор.

Дадените от Светла Дойчева показания за разговора не са никак убедителни, смята прокурорът. Според него описаните от Дойчева банални битови страни от разговора, например за пазаруване, не могат да продължат 23 минути. Същото се отнасяло и за телефонния разговор и със сина Владимир.

В толкова продължителни разговори могат да се споделят и обсъдят много важни неща, които да дават обяснение на случилото се два часа по-късно, каза прокурорът. Той смята, че също така не е обичайно съпругата и синът да пристигнат да приберат Дойчев в службата му след края на работния ден, нещо, което никога дотогава не са вършили. Всички тези факти сочели за лични причини, които са тласнали служителят да посегне на живота си и които вероятно се знаят от съпругата му.

Прокурор Илиев остави впечатлението, че знае какво се крие зад тези “много лични неща”.  

Депутатът Борислав Българинов коментира, че за първи път чува за тези нови обстоятелства около разследването на смъртта на Дойчев и че работната група ще изчака да получи заключенията на прокуратурата, за да изложи становището си по случая. 

Споделяне

Още по темата

Още от България