Обвиняем за отравянето на Гебрев руснак бил дипломат в Женева

Един от тримата руснаци, обвинени от българската прокуратура за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, е бил дипломат в Женева, разкри разследващият сайт Belingcat. Егор Гордиенко (с фалшивата самоличност Георги Горшков) е бил трети секретар на руската мисия в Световната търговска организация в Женева през 2017 г. Мандатът му е бил прекратен предсрочно без причината за това да стане ясна.

https://www.mediapool.bg/gal/87/orig_1d1d4a19ffb08f972dbe29e790eac4b0.jpg

Един от трима

Името на Георги Горшков бе обявено от прокуратурата преди няколко дни в разгара на скандала с къщата в Барселона около премиера Бойко Борисов. Преди това разследващите изписваха имената на заподозрените само с инициали. Освен Горшков/Гордиенко, обвиняем е Сергей Федотов (Денис Сергеев), както и Сергей Викторович Павлов (Сергей Лютенко). И тримата вероятно са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

Федотов/Сергеев е заподозрян за участие и в отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал с веществото Новичок в английското градче Солсбъри през 2018 г.

Преди и след Гебрев

Според Belingcat Гордиенко е роден през 1979 г. в Болград, близо до Одеса. Той е син на военен. Вероятно е завършил академията на ГРУ, но категорични данни засега няма.

Гордиенко започва да пътува по света през 2007 г. под истинското си име и макар че по това време вече работи за ГРУ, псевдонимът му още не е утвърден. През следващите години са регистрирани няколко негови пътувания. При част от тях е в компанията на Федотов/Сергеев, както и на други офицери със съмнителна слава като заподозрения за покушението срещу Сергей Скрипал в Солсбъри Александър Мишкин. 

Хронология на събитията през 2015 г.

През февруари 2015 г. Гордиенко пристига в България. Девет дни по-късно се връща в Москва през Гърция. Идва обратно в България на 24 април. Каца на летище Бургас. Вече се регистрира с фалшивата си самоличност "Горшков". Същия ден пристигат Сергеев и Лютенко. Тримата пътуват до София с кола под наем. Три минути преди 14 ч. на 28 април мъж с шапка и ръкавици е заснет да се суети около колите на Гебрев в подземен паркинг в столицата. Според Belingcat това е "Федотов".

Вероятно тогава е поставена отровата върху дръжката на вратата на един от автомобилите. Същата вечер Гебрев колабира и е откаран по спешност в болница. Пак на 28 април "Федотов", "Горшков" и "Павлов" напускат България, летят до Истанбул и оттам се прибират в Москва.

"Федотов" и "Горшков" се връщат у нас отново в края на май. Тогава е направен още един опит за отравянето на Гебрев, който през това време е в къщата си в Синеморец. След това двамата руснаци пътуват до Белград, откъдето летят за Москва. "Горшков" повече не се появява в регистрите на пътници.

Маратонец в Женева

В началото на 2017 г., вече под истинското си име, Гордиенко пътува за Женева. Макар че получава дипломатически пост, името му не е обявено в официалния списък, публикуван от руското външно министерство. Дипломати, с които са се свързали от Belingcat, твърдят, че не си спомнят такъв човек.

Името му може да се открие само на едно място – в списъка с участниците в 5-километров маратон в Женева. Гордиенко завършва на 90-то място с време от 33 минути. Дипломатът се записва и за маратона в края на годината заедно със семейството си, но така и не участва. И двата пъти посочва, че е служител на руската мисия. Мандатът му е прекратен предсрочно през 2018 г.

Под прикритие

Не е ясно какви задачи е изпълнявал Гордиенко под прикритието на дипломатическия си статут в Женева. Според Belingcat той е продължил да работи за ГРУ. Установено е, че често е контактувал със Сергеев и Мишкин.

На 25 октомври Гордиенко си купува двупосочен самолетен билет за Москва. Той обаче така и не се връща в Женева. Малко след кацането си в Русия Гордиенко се явява в щаба на ГРУ, където прекарва целия следобед. Няколко дни по-късно се прибира и семейството му. След това не са регистрирани негови задгранични пътувания.

Споделяне

Още по темата

Още от България