Обвиняем за подпалване на американското посолство в Белград бе оправдан

Милан Живанович, обвинен в подпалване на посолството на САЩ в Белград през 2008 г., бе освободен от обвиненията за участие в палежа, но осъден на една година затвор за кражба на кожено яке, ръкавици и зарядно устройство за телефон, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА в четвъртък.

Живанович, студент по икономика, бе обвинен в участие в подпалването на посолството на САЩ на 21 февруари 2008 г., когато в пожара загина Зоран Вуйович от Нови Сад, както и за кражба на яке и ръкавици от служител на посолството. Живанович бе обвинен също, че е махнал от сградата на посолството американското знаме и е издигнал сръбското.

Обвинението срещу Живанович бе повдигнато на 13 април 2009 г., а съдебният процес започна на 4 ноември същата година. През февруари 2011 г. съдебният процес започна отново заради смяна на съдията.

Подсъдимият отрече вината си, заяви, че не е предизвикал пожара, нито е имал запалителни средства, когато е влязъл в посолството, и добави, че тогава е бил под въздействието на алкохол.

След продължилия почти три години процес съдът постанови, че няма доказателства Живанович сам или в група да е участвал в паленето на сградата, и го осъди на една година затвор по обвиненията за кражба.

Сръбската телевизия припомня, че на 21 февруари 2008 г., дни след като Косово обяви независимост, пред парламента в Белград се състоя митинг "Косово е Сърбия", а след това имаше и молебен за Косово пред храма "Свети Сава". След тези прояви в Белград избухнаха безредици. Нападнати бяха  дипломатически представителства, представителства на чуждестранни банки, магазини, ресторанти на Макдоналдс, изпочупени бяха витрини и плячкосани магазини. През тази нощ бяха арестувани 192 души, имаше много ранени, а един човек загина в пожара в американското посолство.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?