Обвиняем за престъпната схема в МУ е заплашил разследващите

Отправената закана била "Ще плачете с кървави сълзи"

Румяна Арнаудова, сн. БГНЕС
Един от обвиняемите за незаконен прием на студенти в Медицинския университет в София е отправил сериозна заплаха към разследващия екип на прокуратурата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник.
 
В петък бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев бе обвинен като лидер на престъпна група за незаконен прием на чужденци срещу заплащане "под масата". Заедно с него за участие в групата са заподозряни още петима настоящи и бивши служители в университета.
 
Разследващият екип на прокуратурата се състои от двама прокурори, трима следователи, подпомагани от агенти на ДАНС и ГДБОП. Отправената заплаха към тях била "Ще плачете с кървави сълзи." 
 
"В петък, когато беше повдигнато обвинение на едно от лицата, то се опита да дестабилизира екипа, отправяйки заплахи и закани. Това няма да остане без последствия. Главният прокурор ще вземе мерки. Абсолютно недопустимо е обвиняемо лице да си позволява подобно поведение", коментира Арнаудова. 
 
По думите ѝ разследващите ще подготвят писмен доклад за това поведение, което е породило основателен страх у екипа. Тя коментира, че не бива да се допуска подобно отношение към разследващите и ще бъдат предприети действия от страна на главния прокурор за недопускане на подобни случаи.
 
Обвиненият като ръководител на организираната престъпна група  бивш ректор на учебното заведение проф. Ваньо Митев е получил постановление за привличането му като обвиняем. На две от обвинените лица са повдигнати отделни обвинения за престъпления по служба. Това са участници в групата, които са нарушили и неизпълнили служебни задължения във връзка с приема на чуждестранни студенти.
 
"Обвиненията, които са повдигнати от специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие на всички останали петима в организирана престъпна група. Разследването към този момент има две основни направления. Едното е дейността на групата по т.нар незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на Република България, затова разследването се води от специализирана прокуратура. Второто направление, по което усилено се събират доказателства, е дейността на ръководни служители от Медицинския университет, касаещи проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки", съобщи Арнаудова.
 
Тя заяви, че очаква  кръгът на обвиняемите да се разшири. Арнаудова допълни, че са иззети 150 студентски досиета, от които около 20 са анализирани. Събирането и анализирането на доказателства продължава.
Споделяне

Още по темата

Още от България