Обвиняем за смъртта на 8-годишно момче в Мездра е задържан за 72 часа

Близките на момчето излязоха на шествие, искат среща с главния прокурор

Обвиняем за смъртта на 8-годишно момче в Мездра е задържан за 72 часа

Обвиняем за смъртта на осемгодишно момче в Мездра е задържан с постановление на прокурор за срок до 72 часа, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

С постановление на наблюдаващия прокурор в Териториално отделение - Мездра към Районна прокуратура - Враца тридесет и осем годишният Д.Й. е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 338, ал. 3, вр. ал.1 от НК. Мъжът е задържан за срок до 72 часа в качеството му на обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, се уточнява в съобщението.

Около 17.00 ч. на 8 януари, пред къща на ул. "Сливница" в Мездра, било открито безжизнено тяло на осемгодишно момче - Т.Т. Пострадалият бил транспортиран до Филиала за спешна медицинска помощ в града от неговия баща, където била констатирана смъртта не детето и подаден сигнал на телефон 112.

В хода на разследването е било установено, че второкласникът Т.Т. бил в дома на неговия съученик - К.Й. Свидетели на инцидента са заявили за силен гръм в района на имота. При извършен оглед в мазето на къщата са били открити ловни пушки, полуавтомат и нарезна карабина. Били са намерени и боеприпаси - патрони. Въпросните оръжия и боеприепаси са законно притежавани от Д.Й., бащата на К.Й., който не е пострадал.

На този етап на разследването по образуваното досъдебно производство е установена съпричастноста на Д.Й. към смъртта на осемгодишното момче.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в съда искане за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Близките на момчето излязоха на шествие, искат среща с главния прокурор

В неделя мирен протест се проведе пред полицията в Мездра заради смъртта на 8-годишното момче, предаде бТВ. Участниците настояха за среща с главния прокурор и зададоха въпроси, които според тях все още са без отговор.

Те определиха престъплението като злодеяние, което излиза извън рамките на Наказателния закон, и настояха за най-тежко наказание.

Починалото дете е внук на бившия депутат от БСП и лидер на партия "Рома" Тома Томов.

"Тук сме във връзка с убийството на моя внук Томи. Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство – убийство, събличане на жертвата, влачене, оставен на тротоара, прикриване на истината", обясни дядото на момчето.

Той уточни, че близките нямат упрек към работата на следствените органи и прокурорите, но имат няколко въпроса по случая. Първият от тях е защо не са претърсени останалите сгради, не само дома, на обвиняемия и защо не са снети обяснения от съпругата му, която твърди, че не знае български, а живее в България от 30 години, и защо не е задържана. "Имаме сериозни основания да смятаме, че тя участва в престъплението", заяви дядото.

Намерени ли са дрехите на детето и къде са, дали са унищожени, попита още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?