Обвиняемата Евгения Банева се кандидатира за евродепутат

Обвиняемата Евгения Банева се кандидатира за евродепутат

Инициативен комитет издига за евродепутат Евгения Банева, която от декември е в ареста със съпруга си Николай Банев по обвинение за изпиране на над 1 млрд. лв. и укриване на данъци.

Намерението бе оповестено във фейсбук страницата на Николай Банев в неделя.

Това няма да е първото подобно участие на Банева, която бе кандидат за евродепутат и на последните евроизбори през 2014 г., издигната от инициативен комитет. Към онзи момент, когато все още грееше от кориците лайфстайл изданията, назовавана като "бизнесдама", Банева спечели 0.276% от гласовете на избирателите.

Сега съпругът ѝ анонсира следната покана:

"Каним всички приятели, съмишленици, близки и роднини да подкрепят нейната кандидатура за евродепутат, кандидатура на образована и интелигентна жена-юрист, владееща перфектно английски и френски език, майка на три деца, бизнес дама, притежаваща всички качества на европейски ангажирана личност".

Неотдавна прокуратурата заподозря Банев в национално предателство, но такова обвинение не му беше повдигнато. В килията му беше открит телефон, а зам.-главният прокурор Иван Гешев разказа, че Банев го използвал, за да организира проруска партия у нас и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия. Била му обещавана защита от руски адвокати пред Европейския съд по правата на човека, започване на "хибридна война" в негова защита, както и медийна атака срещу разследващите. В ръкописно писмо Банев обаче обяви, че не е искал политическо убежище, а всъщност негови "приятели от Русия" са предложили съпругата му Евгения и децата им да получат "политическо убежище, човешки условия за живот и училище".

Това, че Банев се опитва да прави пропуска партия, е "новина" от няколко години. През 2016 година той учреди "Евразйиски клуб – България", който трябваше някакъв вид алтернатива на Евроатлантическия, с идея да прерасне в партия, което така и не случи.

Самият Банев беше кандидат за президент през същата година и финишира с резултат  0.11%.

По същото време Евгения и Николай Баневи станаха първите българи, изплували в "Панамските документи". Оказа се, че те са акционери и пълномощници на няколко фирми, регистрирани в Панама, на Бахамските и Сейшелските острови. Тогава се разбра, че Банев е използвал офшорки, за да фалира собствените си фирми и да преметне държавата. "Милиони сме платили за корупция", каза тогава Банева в опит да обясни защо тя и съпругът ѝ използват офшорки.

Николай и Евгения Баневи са обвинени в източване на предприятия, данъчни престъпления и изпиране на 1 млрд. лв. Те бяха арестувани във Франция, след като българските власти издадоха европейска заповед за арест. Двамата отричат обвиненията и на няколко пъти поискаха да бъдат пуснати под домашен арест, но съдът отказа. Заедно с тях обвинения за участие в престъпна група получи и майката на Банев – Мария.

Споделяне

Още по темата

Още от България