Обвиняемата за трагичната катастрофа на магистрала "Тракия" остава в ареста

Подобрява се състоянието на пострадалите пътници на автобуса

Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд остави в понеделник в ареста 29-годишната Цвета Таскова, обвиняема за трагичната катастрофа с автобус на магистрала "Тракия" в петък, при която загинаха шестима пътници и над 20 бяха ранени.

Магистратите приеха, че по делото има достатъчно данни, че младата жена не е проявила необходимата отговорност докато шофира и е станала причина за тежкия инцидент. Определението на съда обаче не бе окончателно и може да се обжалва пред Софийския градски съд.

По време на заседанието от прокуратурата посочиха, че разпитаните над 30-има свидетели са разказали, че Такова е управлявала неадекватно колата си, с което е допуснала да се удари в автобуса. Бе припомнено и, че през 2016 г. тя е заловена да шофира с 1.1 промила алкохол в кръвта.

По делото обаче все още не е изготвена автотехническата експертиза, която да определи мястото на удара и разположението на автомобилите спрямо разделителната линия на платното за движение, възрази защитата на младата жена.

Според адвоката на обвиняемата, доказателствата сочат, че дори и да имало удар между двете превозни средства, той не е бил причината автобусът да излезе от пътното платно и да се обърне в канавката. Затова той призова действията на водача на пътническия автобус също да бъдат детайлно изследвани.

Освен това защитата призова съда да вземе предвид факта, че обвиняемата не е криминално проявена и няма опасност да се укрие или да възпрепятства правосъдието, ако бъде освободена. Обърна внимание и на тежкото психологическо състояние на жената след инцидента, заради което с нея се е наложило да работи психолог.

Самата Цвета Таскова заяви пред магистратите, че не може да опише колко съжалява за случилото се, но съзнава, че не очаква да бъде разбрана. Тя изрази и съболезнованията си към близките на загиналите.

Няколко часа по-рано главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че разследващите катастрофата работят по версии, които са на базата на свидетелски показания и на събрани външни доказателства, а експертното заключение на автотехническата експертиза ще е това, което ще даде механизма на произшествието.

Междувременно от столичната болница "Св. Анна" съобщиха, че състоянието на настанените там пострадали в петък се подобрява. Те са вече контактни и дишат самостоятелно. Няма пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, уточниха от болничното заведение.

Ако състоянието на пациентите позволява, още в понеделник ще бъдат направени нови операции. Една от пострадалите жени ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени, а друга – заради фрактура на раменната кост.

Споделяне

Още от България