Обвиняемите Маринела Арабаджиева и Миню Стайков се кандидатират за депутати

Обвиняемите Маринела Арабаджиева и Миню Стайков се кандидатират за депутати

Маринела Арабаджиева и Миню Стайков ще се кандидатират за депутати на предсрочните избори на 11 юли. Съпругата на хотелиера Ветко Арабаджиев ще се яви на вота от партия "Заедно за промяната", в която влиза бившият собственик на ЦСКА и "Кремиковци" Александър Томов. Стайков пък е кандидат от партия "Бригада", която е подала документи за регистрация в ЦИК преди по-малко от месец. Неин председател е бизнесменът Арбен Хавальов. И Арабаджиева, и Стайков са кандидати от Бургас.

Двамата са обвиняеми по две отделни дела пред спецсъда. Арабаджиева е обвиняема заедно със съпруга си Ветко за участие в престъпна група данъчни измами, укриване на данъци и изпиране на пари. Арабаджиеви бяха арестувани в Испания в началото на 2019 г. Задържането им бе извършено след няколко месеца издирване. През есента на 2018 г. прокуратурата започна с обиски и арести на сина им Вълчо Арабджиев и техни служители.

Стайков също е обвиняем за участие в престъпна група. Бизнесменът отговаря и за неправомерно усвояване на европари за земеделие.Той прекара над две години в ареста и наскоро му бе разрешено да се прибере у дома с електронна гривна за следене. Преди няколко седмици за Стайков се заговори отново, след като агробизнесменът Светослав Илчовски обяви, че му бил показван клип със сексуални гаври с известен бизнесмен-арестант и намекна, че става дума за Стайков. Той пък отрече с думите, че няма сестра.

По закон и двамата кандидати ще придобият имунитет поне за времето на кампанията. Това означава, че в рамките на месец те няма да могат да бъдат арестувани или да им се повдига обвинение освен в някои случаи. Делата срещу тях обаче не следва да бъдат прекратени, тъй като са започнали далеч преди да станат кандидати. Ако все пак бъдат избрани, процесите трябва да бъдат спрени. След това прокуратурата може да поиска свалянето на защитата им, за да продължат делата срещу тях.

Арабаджиева и Стайков са поредните представители на едрия бизнес, които имат проблеми с прокуратурата и се насочват към политика. Хазартният бос Васил Божков създаде своя партия и събра почти 3% от гласовете на изборите през април.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?