Обвиняемият шеф на "Банков надзор" е на работа от една седмица

Цветан Гунев

След като повече от пет месеца обвиняемият подуправител на БНБ Цветан Гунев беше в неплатен отпуск, за да не влияе на разследването на прокуратурата по случая "КТБ", от 24 ноември той се е върнал отново на работа. Това съобщиха от БНБ в отговор на въпрос на Mediapool.

Гунев отново е начело на "Банков надзор", под чийто контрол е станало източването на 4 млрд лв. от КТБ, поради което държавата сега тегли заем, за да бъдат изплатени гарантираните влогове в банката.

Цветан Гунев излезе в отпуск малко преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ. Това стана след като прокуратурата му повдигна обвинение в престъпление по служба. Съдът обаче отказа да го отстрани от длъжност с аргумента, че няма доказателства Гунев да попречи на разследването или да упражни натиск над свидетели.

"От съществено значение е и фактът, че от момента, в който е бил привлечен като обвиняем, Гунев незабавно е взел отпуск, с което демонстрира добросъвестно поведение и липса на желание да възпрепятства разследването", каза тогава председателят на съдебния състав Мария Митева.

Така вторият опит за завръщането на Гунев на работа е успешен, след като през октомври членове на управителния съвет на БНБ му подсказаха, че е по-добре да продължи неплатения си отпуск.

Не е ясно какви са намеренията на Цветан Гунев. За разлика от управителя на БНБ Иван Искров, който публично анонсира оставката си още през лятото, но направи редица уговорки за подаването ѝ и тя все още не е факт, Гунев засега пази пълно мълчание по въпроса.

Член на Управителния съвет на БНБ може да бъде отстранен само, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца или ако е признат за виновен за нарушение на служебните си задължения, според Закона за БНБ.

Поради тази причина, въпреки желанието на повечето политически сили в парламента да сменят управителя на БНБ Иван Искров и подуправителя Цветан Гунев, законно основание няма.

След избухналото обществено възмущение по повод неофициалните информации, че Искров ще бъде пратен да представлява България в Черноморската банка като "компенсация" за оставката, премиерът Бойко Борисов отрече да има такава договорка.

Така въпросът остана висящ и в момента БНБ се управлява от същите хора, които допуснаха най-голямата банкова катастрофа от 18 години насам.

Цветан Гунев беше избран за подуправител на БНБ през юни 2013 г., като изненадващо зае мястото на Румен Симеонов, за който до последния момент се твърдеше, че ще повтори мандата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес