Обвиняемият Ветко Арабаджиев пристига у нас тази вечер

Все още не е сигурна екстрадицията на съпругата му Маринела

Ветко Арабаджиев

Късно в събота вечер с полет от Испания, конвоиран от служители на "Съдебна охрана", у нас ще бъде върнат хотелиерът Ветко Арабаджиев. Все още няма разрешение на испанските власти по искането у нас да бъде екстрадирана и съпругата му Маринела, съобщи БНР.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев обясни, че искането за екстрадиция на Маринела Арабаджиева е предявено в срок, но адвокатите ѝ правят всичко възможно предаването ѝ на българските власти да бъде забавено.

"Шансът това да се случи е минимален", коментира той.

След като Ветко Арабджиев пристигне на летище София, процедурата е аналогична с тази, през която минаха Николай и Евгения Баневи и Митьо Очите – настаняване за 72 часа в ареста на Националното следствие, повдигане – вече лично и пред адвокат, на обвиненията за пране на пари и данъчни престъпления.

Следва искане за постоянно задържане под стража, по което трябва да се произнесе Специализираният наказателен съд.

Ветко Арабаджиев е обвинен в лидерство на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Арабаджиеви бяха арестувани в Испания след няколко месеца издирване. Те бяха задържани в къщата на друг българин – Георги Семерджиев – Жоро Шопа. Съпрузите отказаха доброволна екстрадиция и затова се наложи връщането им да бъде одобрено от съда.

Докато Арабаджиеви се издирваха в чужбина, синът им – Вълчо – прекара няколко месеца в следствения арест с обвинение за пране на пари. Той бе освободен наскоро срещу 500 хил. лв. гаранция. Обвинение му бе повдигнато след акция на спецпрокуратурата в хотелите на семейството в края на миналото лято.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?