Обвиняемият за хакването на НАП излезе от ареста

Основателят на "СофтУни": Уликите срещу Кристиян Бойков са фалшифицирани

Кристиян Бойков, снимка: Фейсбук

Арестуваният за пробива в информационните системи на НАП Кристиян Бойков е освободен от ареста с най-леката мярка - подписка. Това съобщиха от прокуратурата. Причината е, че обвинението му е сменено с по-леко. Първоначално той бе обвинен, че копирал данни от "критична инфраструктура" на държавна институция. В прокуратурата обаче е постъпило писмо от НАП, от което ставало ясно, че "деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура". Освен това е отчетено, че той е с чисто съдебно минало, както и младата му възраст. Заради смекченото обвинение той може да бъде само глобен, ако бъде признат за виновен, уточняват от прокуратурата.

"Смятаме, че е невинен и ще се борим до последно", заяви часове по-късно адвокатът му Любен Казанлиев. Според него дори глобата ще навреди непоправимо на младежа, защото осъждането ще е пречка пред професионалното му развитие. Адвокатът допълни, че се е надявали обвинението на Бойков да бъде свалено. Към момента 20-годишният компютърен специалист няма да се показва пред медии, а ще чака края на разследването, обясни Казанлиев. Той допълни, че очаква прокуратурата да каже има ли изобщо виновен в България. На въпрос биха ли могли разследващите да търсят съедйствие от Бойков за разкриване кой е пробил системата, адвокатът отвърна, че първо трябва да му свалят обвиненията. 

Уликите срещу 20-годишния Кристиян Бойков, който бе арестуван и обвинен за източването на базата данни на НАП, са фалшифицирани. Това заяви по-рано известният програмист и основател на софтуерната академия "СофтУни" Светлин Наков. Той е публикувал разсъжденията си във фейсбук групата "Програмиране в България".

Наков разказва, че файлът, който ГДБОП счита за основна следа, водеща към Бойков, е създаден на операционната система "Уиндоус". Папката с данните от НАП пък е направена в "Линукс", който се използва масово от програмистите. Уиндоуската папка е подпъхната впоследствие, смята Наков и не е създадена от този, който е качил информацията от НАП.

"Най-вероятно Кристиян е набеден за теча на данни и той не е създал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с личните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже адекватен и оправдае това умно, младо, талантливо момче, колега от ИТ индустрията. Възможно е да сме свидетели на добре планиран театър: злите сили източват данни от НАП, създават ZIP архива с данните, подпъхват фалшивия файл-улика, пращат файла с личните данни до журналистите, създават страшен проблем за националната сигурност и супер криза на всички нива, след това показват демонстративно, че полицията е силна и работи ефективно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години алармира за трагичното състояние на киберсигурността на всякакви държавни и обществени ИТ системи, но никой не го чува", пише Наков.

https://www.mediapool.bg/gal/81/orig_ecaa703662fd9245c1c4c899de9cf64c.jpg

Светлин Наков, снимка: Фейсбук

Според него оттук насетне може да се очаква, че ще се отпускат стотици милиони за киберсигурност, като 90% от тях ще бъдат откраднати. Освен това ще се прокарват спорни законови промени.

"Информацията е публична, така че на който му трябва от злите сили, вече си я има: за изборни измами, за данъчни престъпления, за разчистване на сметки, за всякакви цели. Ще гласуват набързо да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността срещу останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 спорни закона, докато медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, сега пак го повтарят, пише го по учебниците по манипулация на масите", пише Наков.

Същата е тезата и на адвокатите на Бойков. Пред бТВ защитникът му Георги Стефанов посочи различните операционни системи, на които са създадени файловете.

"Самият факт, че това деяние е извършено през операционната система "Уиндоус" значи, че го е извършил аматьор, а не професионалист. Всички професионалисти работят с "Линукс", заяви той.

Стефанов разказа, че Кристиян му е споделил, че според него е "натопен" заради работата му върху сериозни проекти, а фирмата имала проблеми с конкуренцията. Освен това младежът цяла нощ е бил натискан да признае, че е извършителят на това деяние.

"Самото обвинение срещу него обективно е негодно", смята защитата на младежа.

"Смятам, че ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-ия час с постановление за привличане, в което мотивите са четири реда, а прессъобщението на прокуратурата да съдържа мотиви от четири страници. Ние научихме от него какви доказателства те имат. Това е нечувано", заяви Любен Казанлиев, който също е адвокат на Кристиян Бойков.

Споделяне

Още по темата

Още от България