Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков е оставен в ареста

Обвиняемият Кристиан Николов, БГНЕС

Софийският апелативен съд остави в ареста Кристиан Николов, който е обвинен за смъртта на журналиста Милен Цветков. Съдебният състав обяви, че Николов е шофирал след употреба на наркотици, което повишава обществена опасност от действията му. Заради това има реална опасност да извърши друго престъпление.

Решението на съда е окончателно.

С поведението си Николов е поставил в опасност не само живота на Милен Цветков, но и на всички останали шофьори и пешеходци, които са били близо до мястото на фаталната за журналиста катастрофа, обяви съдът. Магистратите прецениха, че единствената адекватна мярка в случая е постоянното задържане под стража.

Николов обеща пред съда да спазва всички правила, ако бъде пуснат под домашен арест, който да се контролира с електронна гривна. В негова защита бе посочено, че има чисто съдебно минало, както и че ще съдейства на разследването.

Адвокатът му Любомир Таков цитира пред съда Декларация на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията, нечовешкото или унизително отнасяне или наказване при Съвета на Европа. С нея се призовава да се търси алтернатива на мярката "задържане под стража" заради коронавирусната пандемия.

До този момент разследващите са установили, че Николов е седял на шофьорското място, колата му е била изправна и той е имал възможност да спре, виждайки червения светофар от 200 метра. Въпреки това той се е блъснал със скорост от 99 км/час - два пъти над разрешената – в колата на Милен Цветков. Следи от спирачен път няма.

Милен Цветков умира няколко минути по-късно, защото състоянието му е било несъвместимо с живота. В началото Николов е оспорвал авторството на деянието, отказал е да даде образци за ДНК анализ, не е искал да съдейства за психолого-психологичната експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?