Обвиняемият за убийството на работник на АМ "Струма" излиза на свобода

Снимка: БГНЕС

Емил Първанов, по прякор Ембака, който е обвиняем за убийството на стрителния работник Николай Чивиев на недовършената автомагистрала "Струма" на 26 юни м.г., излиза на свобода.

Това определи Софийският апелативен съд (САС) във вторник, постановявайки му най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Причина за това решение на съда стана изтеклият на 9 юли максимален 8-месечен срок задържане на лице, обвинено в убийство.

Магистратите иначе отбелязаха, че по делото са събрани достатъчно доказателства срещу Първанов и разкритикуваха прокуратурата за решението ѝ да повдигне по-тежка квалификация на обвинението на Ембака чак в самия край на максимално допустимия срок на задържане.

Разследващите изпратили призовка на защитата му чак на 8 юли, ден преди срокът да изтече, но адвокатите така и не били открити. Така повдигането на обвинение за убийство по хулигански подбуди, което щеше да даде възможност на съда да удължи ареста на Първанов, така и не се е случило.

Критики към държавното обвинение отправи и един от адвокатите на Първанов – Димитър Марковски, затова че въпреки желанието на клиента му да даде обяснение, прокуратурата не е намерила време да го разпита.

"Все още го е страх. Виждате по вестниците и по телевизиите какво се изсипа за този човек, какви ли не килъри били ангажирали за него. Ще пуснем една молба, ако иска да го охранява полицията, тамън ще са спокойни, че няма да избяга. При положение, че виждате какви нелогични документи се появяват в последният момент, аз по това дело очаквам всичко", коментира юристът.

Споделяне

Още от България