Обвиняемият за убийството на Виктория от Русе е вменяем и ще бъде съден

Обвиняемият за убийството на Виктория от Русе е вменяем и ще бъде съден

Северин Красимиров е вменяем и може да бъде изправен пред съда за убийството на русенската журналистика Виктория Маринов. Това съобщи прокуратурата в четвъртък.

Окръжната прокуратура в Русе назначи цялостна съдебно-медицинска психологична и психиатрична експертиза на Красимиров. Експертите посочват, че той е способен да разбира действията си.

"Обвиняемият е с лека умствена изостаналост и е емоционално нестабилна личност – импулсивен тип, но може да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Той е без фундаментални разстройства в базисни сфери от психичната дейност, които да нарушават основните му психични годности, поради което може да участва в наказателния процес и да разбира смисъла и значението на извършваните следствени действия и да разбира смисъла на наложеното наказание", сочи експертизата.

Поради това прокуратурата ще го изправи пред съда за две престъпления - изнасилване на 30-годишната Виктория Маринова, представляващо особено тежък случай, и убийството ѝ, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. За подобно престъпление законът предвижда максимална присъда доживотен затвор, ако вината бъде доказана.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил делото да бъде взето под специален надзор от върховната прокуратура. По него работи екип от прокурори. До момента са разпитани 30 свидетели и са назначени 19 експертизи.

Северин Красимиров бе изследван повече от месец в психитричната клиника в Ловеч, а през януари бе върнат в русенския следствен арест.

Той бе арестуван през октомври от германската полиция дни след убийството на Маринова по искане на българските власти. Според разследващите той е изнасилил жестоко и е убил Маринова, с която се засякъл случайно след пиянска нощ.

Престъплението е извършено в храсти в близост до крайбрежната алея в Русе, където Маринова тичала. От полицията твърдят, че ДНК-профилът на 21-годишния младеж съвпада с този открит по жертвата. След убийството Красимиров избяга в Германия, където живее майка му.

Споделяне

Още по темата

Още от България