Бойко Борисов:

Обвиняват ГЕРБ, че хората са обеднели, но БНБ отчита рекордни спестявания

"Сергей Станишев разчитa на моята интелигентност, доброта, възпитание"

Бойко Борисов Сн. БГНЕС

Аз съм готов с всеки да седна да говоря, но не може на бялото да кажеш черно. Не може с такива усилия ние да спасим държавата от фалит, от това, което заварихме, и сега да излязат и да викат – гледай ГЕРБ какво направиха, обеднели хората. В същото време БНБ отчита рекордни постъпления на спестявания на гражданите. За да спестяват хората нали отнякъде са дошли тези пари. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание в сряда, става ясно от публикуваната стенограма.

От нея става ясно, че освен заръката към министъра на икономиката Делян Добрев да поиска нов отговор от RWE за отказа от "Белене", премиерът нарежда на социалният министър Тотю Младенов да раздаде на депутатите в парламента постановлението, с което правителството на Тройната коалиция е вдигнало пенсиите, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да покаже на депутатите снимки от свлечения път Смолян – Девин - Кричим на “Цанков камък”.

“С последното си постановление на Министерския съвет вдигнаха пенсиите преди да си отидат, което постановление ще ви помоля да ми го дадете и ще го цитирам дословно с дати…. Ние предизборно щели сме да вдигаме пенсиите….!? Но ние от първия ден, в който дойдохме ги вдигнахме. Следизборно вдигнахме пенсиите. И това постановление го размножете в по-голям формат, социалният министър да го вземе да го раздаде на депутатите в парламента, когато се обадят на тази тема да го извадят в парламента всичките и да го покажат. Е, това е наглост – тръгвайки си да вдигнеш пенсиите и да кажеш, че си вдигнал пенсиите, а ние да ги плащаме от първия ден, това правителство. Но той разчита, че обикновеният човек е забравил за това нещо или не го е чул. Затова го размахвайте и го показвайте“, заявява Борисов.

"Сергей Станишев говори безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост", посочва още премиерът.

“Ако искаш да покажеш нещо, което е направено, проектирано, построено донякъде, на свръхнекомпетентност и опасно за човешкия живот, възможно най-скъпото, трябва да ги заведеш там. И тази сутринта го чух в парламента. И чувам – да се видели какво ГЕРБ направили на Цанков камък и как го достроили. Представяте ли си това каква наглост, какъв наглец трябва да бъдеш…!? Или да говориш 40 минути по Националната телевизия и да кажеш: „аз нямам достъп до телевизията”…!? Всеки си говори каквото му дойде на акъл вече. Безотговорно говорене. И претендират за политическа класа“, коментира премиерът.

“Лили Павлова, още веднъж искам да отидеш в парламента и да им кажеш какво е направено за този път, какво е заварено, как, колко е опасно. Той и в момента се е свлякъл. И снимки им покажи, как се свличат скалите, защото откосите са ги направили по-вертикални, за да откраднат повече пари. Въобще липсва укрепване на този планински масив. Че е избран най-грешният маршрут. Аз и там заведох журналисти, спомняте си, и им показах това, което виждат. Било е планина и коларски, горски, черен път с коловози. Казвам им, че това не е горски път, това е асфалт и те го имат записано. От тунела нататък всичко беше горски път. И ние какво трябваше, да не го достроим?! И този язовир за милиард да стои неизползваем!? Нали тогава помните дилемата“, казва още Борисов.

“Същото беше с автомагистрала “Люлин” – или трябва да я достроим или еди какво си, да няма магистралата. И Водното огледало, ако не бяхме дали в Кърджали тези 30 милиона ще ни осъдят и пак ще ги дадем да го достроим. За Дунав мост 2 – абсолютно същото. Просто на всяко тяхно такова изказване, защото те разчитат, че ние улисани в работата няма да ги чуем, което е факт. Аз разбирам ден-два след това какво бил казал. В момента, в който се изкажат по тема на министерствата – веднага след тях пресконференция и го обяснявате, веднага!“, казва премиерът.

“Да видят Летище София, където ни осъдиха за 40 милиона долара, откъде да ги платим?! Единият продаде "Балкан” с доплащане от наша страна, а другите правиха аерогара и сега ние трябва да платим 40 милиона долара. И той излиза и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост“, допълва премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?