Обявен е конкурс за изобличаване на дезинформационни кампании

Обявен е конкурс за изобличаване на дезинформационни кампании

"Асоциацията на европейските журналисти" - България и проектът Factcheck.bg с подкрепата на Програмата за малки грантове към Посолството на САЩ в България обявиха конкурс за разобличаване на дезинформационни кампании.

Търсят се предложения, които засягат само България, и такива, които са свързани с повече държави.

Три предложения ще получат финансова подкрепа от 800 лв. за провеждане на разследване и създаване на статия, представяща механизма на действие на конкретната кампания. Те ще бъдат публикувани на сайта за проверка на фактите – Factcheck.bg. Избраните журналисти ще получат подкрепящо обучение за инструменти за архивиране и проверка в онлайн среда.

Одобрените участници трябва да използват принципите на работа на Factcheck.bg, където ще бъдат публикувани. В подкрепа на работата им е подготвен и наръчник за проверка на фактите в онлайн среда с конкретни практически насоки и инструменти. Екипът на Factcheck.bg си запазва правото да редактира готовите материали преди публикуването им.

"Всяка година човешките и гражданските права в България са обект на прицел от различни дезинформационни кампании. Правата на децата, жените, бежанците или малцинствата са под постоянен обстрел от различни групи, изповядващи крайни идеологии. Кои са дезинформационните кампании, как се разпространяват, кой стои зад тях? На тези въпроси търси отговор конкурсът "Права на прицел". В него могат да участват както отделни журналисти, така и екипи от журналисти и експерти в различни области", обявиха от екипа на АЕЖ.

В конкурса не могат да участват членове на екипа Factcheck.bg, както и на оперативния екип и управителния съвет на АЕЖ-България. Не се допускат до участие и вече финансирани разследвания. Авторските права върху разследването се уреждат между авторите и АЕЖ-България с договор за откупуване на авторско право.

Крайният срок за подаване на предложения е 7 септември 2021 г., а периодът за работа по разследванията е от 1 октомври до 30 ноември 2021 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България