Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обявен е конкурсът за нов шеф на БЕХ, търси се и за ДПРАО

Кандидатите имат десет дни да подготвят концепциите си за управление

1 коментар
Обявен е конкурсът за нов шеф на БЕХ, търси се и за ДПРАО

След като "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) изкара пет месеца с изпълнителен директор в оставка, Министерството на енергетиката обяви в петък конкурс за избор на наследник на Жаклен Коен, който реши да се оттегли от поста през август 2020 г.

Това ще е вторият такъв в историята на холдинга от създаването му през есента на 2008 г. След сформирането на дружеството бе обявена процедура, която бе в два етапа, като в интервютата на кандидатите участваше и консултантът "Делойт". Тогава като първи директор бе избрана Галина Тошева, която до онзи момент бе зам.-министър на енергетиката и от тази гледна точка също може да мине за партийно назначение. Премиерът Бойко Борисов при идването си за първи път на власт първо смяташе да закрива холдинга като "паразитна структура", но после размисли и отстрани Тошева от поста, след което последва слагане на кадри с партийни протекции. За Жаклен Коен, за който това бе втория път начело на БЕХ, например се твърди, че защитава интересите на ДПС в енергетиката.

Заедно с кандидати за шеф на БЕХ се търсят и такива за членове на управителния съвет на холдинга. В момента такива са Андон Андонов, който е в ръководството и на държавните мини "Марица Изток", и Живко Динчев, участващ в борда на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2".

Обявен е и конкурс за двама представители на държавата в Държавното предприятие "Радиоактивни отапдъци" (ДПРАО), което отговаря за извеждането от експлоатация на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", за строежа на новото хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци край Козлодуй, както и за медицински и други уреди с радиолъчение. Негов дългогодишен шеф е Дилян Петров. Другите двама члена на борда са Иван Андреев, който беше шеф на АЕЦ "Козлодуй", и бившият дългогодишен директор на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. От Министерството на енергетиката уточниха, че ще има процедура и за трети нов член в управата на ДПРАО, но тъй като той се води независим конкурсът ще се обяви от Агенцията за публичните предприятия.

Желаещите да се нагърбят с управлението на тези две дружества имат срок до 8 февруари, или едва десет дни да представят концепциите си за това и да подадат документите си в Министерството на енергетиката. От кандидатите за БЕХ се иска петгодишна концепция, от тези за ДПРАО – тригодишна. От обявите не става ясно дали това ще е срокът, за който ще се сключат с тях договори за управлението на дружествата и дали конкретно от мераклиите за БЕХ ще имат твърди ангажименти за постигане на финансови резултати, от които да зависи възнаграждението им.

От кандидатите за ръководството на БЕХ се иска да имат степен "магистър" в социални, стопански, правни и технически науки и специалности като "право", "администрация и управление", "икономика", "електротехника, електроника и автоматика", "енергетика", "машинно инженерство" или "проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми". Трябва да са били поне пет години начело на публично предприятие или търговско дружество или членове на управата им.

Поставен е и критерий за "добра репутация".

Именно липсата на такава за подалия оставка Коен коства доста проблеми на строежа на газовата връзка с Гърция, тъй като кредиторът Европейската инвестиционна банка не искаше да подпише с него договора за заем от 110 млн. евро. Това наложи назначението на специален директор, който да отговаря за проекта и да разпределя финнасирането.

Конкурсът ще се проведе на три етапа – проверка на кандидатите за допустимост, разглеждане на техните концепции за развитие на холдинга и устно интервю. Те ще бъдат оценявани според визията им за управление, познанието на тенденциите в енергетиката и анализа им за основните проблеми и предизвикателства пред предприятието. До следващите етапи на процедурата няма да се допускат кандидатите с оценки под 3.50.

Крайната оценка на кандидатите се получава като сума от оценките им по писмената част с тегло 40 % и по устната част (интервюто) с тегло 60 %.

Избраниците ще управляват държавния мастодонт с 11.9 млрд. лв. активи, който отговаря за политиките на работа на АЕЦ "Козлодуй", "Националната електрическа компания", ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица "Изток", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Според данните до септември 2020 г. оперативната печалба на холдинга е 312 млн. лв.

Кандидатите за управлението на ДПРАО трябва да има висше образование в областта на химиута, енергетиката, математиката, електротехниката. От тях се изисква да имат и поне петгодишен стаж в областта на използването на ядрената енергия или йонизиращите лъчения, управлението на радиоактивните отпадъци или отработеното гориво, както и в областта на държавното регулиране на безопасното осъществяване на тези дейности. Те също трябва да имат добра репутация и умения за планиране, финансов мениджмънт и др.

И при тях конкурсът ще е в същите три етапа като този за БЕХ със сходни стъпки като концепцията за управление на ДПРАО трябва да е за три години.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. mediaman
    #1

    "Упроавление"! Както се казва "грешката е вярна". Но само 10 дни не им стига на нашите калинки да си попълнят СВ, вие "концепция" търсите. Както би казал Остап на Иполит Матвеевич: "Писанчо, вие нарочно ли?"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.