Обявен е търг за свободния ток от ТЕЦ "Варна"

Обявен е търг за свободния ток от ТЕЦ "Варна"

Търг за електроенергия от свободната квота на ТЕЦ "Варна" за догодина обяви "ЧЕЗ Трейд България" в сряда, съобщи Михал Скалка, шеф на търговската дирекция на CEZ  AS, която е собственик на двете български дружества и на още шест компании у нас.

Обявените количества са 1 756 800 МВтч, като за тяхното непрекъснато осигуряване през следващата година централата ще използва  200 МВт от инсталираната си мощност. Това е съобразено с обемите електроенергия, продадени от дружеството на свободния пазар за НЕК през тази  година, които са около 300 МВ. От дружеството очакват, че толкова ще им бъде квотата и за догодина, защото "няма логика Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да определи по-малко количество за свободния пазар, ако иска либерализираният пазар да започне да функционира", отбеляза Любош Павлас, регионален мениджър на CEZ Груп за България. "Предвидили сме и това, че през 2008 г. ще бъде спрян един от блоковете в ТЕЦ "Бобов дол" и има проблеми с пускането на сероочистките в "Марица Изток 4”, добави той.

Предложената за продажба електроенергия от ТЕЦ „Варна” представлява 40% от цялото количество енергия на свободния пазар в България в момента, допълниха от компанията.

До 22 октомври ще се приемат офертите от лицензираните търговци на ток, които могат да кандидатстват минимум за 10 МВ. Ако например някой поиска всичките 200 МВ, заявката му  ще бъде редуцирана до 50 МВ, за да могат и други търговци да закупят количества, обясни Михал Скалка. Той посочи, че единственият критерий за оценка ще е предложената цена, като дружеството си запазва правото да анулира процедурата, ако офертите са незадоволителни. Кандидатите трябва да внесат и един процент от оферираната цена, като в случай, че не успеят да спечелят количества, сумата ще им бъде върната. "ЧЕЗ Трейд" ще запази тази финансова гаранция от спечелилите търговци, дори ако някой от тях се откаже от договор.

Предложенията ще бъдат разглеждани до 31 октомври, а ден по-късно ще се обявят  победителите в търга. Договорите за доставка се очаква да се подпишат до 27 ноември.

Работна група обмисля създаването на енергийна борса у нас

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивавйло Калфин, в чиито ресори влиза и енергетиката, е сформирал група, която да анализира възможностите за създаване на  енергийна борса в България.  Това е информирал енергийните фирми председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, съобщи регионалният мениджър на CEZ в България Любош Павлас.

Според търговския директор на чешката компания Михал Скалка, за да има реален ефект от такава борса и тя да е действаща, трябва да се раздвижи свободната търговия с електроенергия. За по-малко от година би могло да се сформира българска енергийна борса, но само в условията на напълно либерализиран пазар не само на хартия, смятат от компанията.

Павлас посочи, че според квотата, която им определи ДКЕВР за догодина, е възможно да се обявят още такива процедури, както и че се надява и други производители да започнат да организират подобни търгове, където при прозрачни условия се постигат изгодни и за двете страни цени. През тази година на свободния пазар у нас са били постигнати средни цени от 62-65 лв./МВтч, но е имало и сделки на тарифи от 70-75 лв., допълни Жолт Битяш, член на управата на "ЧЕЗ Трейд". Докато обаче ДКЕВР държи изкуствено ниски цените на регулирания пазар, няма как стойностите на свободния да бъдат по-ниски, заяви Павлас.

ТЕЦ "Варна" има интерес да продава на вътрешния пазар, вместо да изнася, посочи Скалка. При експорт може и да се постигнат по-високи цени, но съществуват разходи за закупуване на трансграничен капацитет от НЕК, а и има рискове на границите, обясни той.

"ЧЕЗ Трейд" спечели в края на септември право на достъп до енергийната мрежа на границите с Румъния и Сърбия през октомври, но няма да изнася ток, а само ще транзитира 10 МВ от северната до западната ни съседки, обясни търговският директор на CEZ.

От чешката компания съобщиха, че са готови с офертата си за търга за 49-процентния дял от бъдещото дружество, което ще строи и ще експлоатира АЕЦ "Белене". Любош Павлас заяви, че очакват с нетърпение 15 октомври, за когато НЕК отложи крайния срок за предложенията за финансиране на атомната централа. Ако се налага поделяне на тези 49 на сто с друг кандидат, CEZ ще обмисли тази възможност,  допълни той по повод допуснатия в процедурата вариант  за създаване на консорциуми между кандидатите в хода на разглеждането на офертите. Останалите претенденти са френската EDF, германските E.ON и RWE, белгийската "Електрабел" и италианската "Енел". Индикациите са, че всяка играе за себе си и само под натиск от страна на държавата би склонила да раздели миноритарния пакет с друг.

Регионалният мениджър на компанията каза още, че вече не се водят преговори с бизнесмена Христо Ковачки за евентуално съвместно участие в бъдещия конкурс за изграждане на нова топлоелектроцентрала в комплекса "Марица Изток", където освен CEZ интерес имат отново "Енел", E.ON, австрийската EVN, RWE и американската AES.

По думите на Павлас единствената задочна връзка с Ковачки  в момента са водените преговори с фирмата "Ораново", която е арендатор на Мини "Бобов дол" по уреждане на въпросите със старите задължения на въгледобивното дружество към "Електроразпределение София-област". Вече сме открили партида на "Ораново", но за да почне техническото измерване на консумираната енергия, но трябва месец и половина най-много, за да се инсталират електромерите, посочи Павлас. Той допълни, че се преговаря и с държавата за разсрочването на старите дългове от над 6 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?