Обявен е търг за тръбите за газовата връзка с Гърция

Удължава се търсенето на инженер-консултант, конкурсът за изпълнител остава за догодина

Обявен е търг за тръбите за газовата връзка с Гърция

Обществена поръчка за производство и доставка на тръби за изграждането на междусистемната газова връзка България-Гърция обяви в петък проектната компания "Ай Си Джи Би" (ICGB) , която реализира строежа и ще оперира след това газопровода.

За осигуряването на тръбите са предвидени 60 млн. евро без ДДС, а срокът за изработката им е 12 месеца от възлагането на договора, съобщи компанията, в която половината дял е на "Българския енергиен холдинг", а останалият на италиано- гръцкото дружество "Посейдон".

Процедурата ще се проведе в два етапа с предквалификация на участниците. Това означава, че те трябва да отговарят на предварително зададени условия. До 1 февруари 2018 г. ще приемат заявленията на кандидатите да се включат в селекцията, за 1 март е предвидено да започне вторият етап от търга и искането на индикативни оферти, обясни Теодора Георгиева, изпълнителен директор на дружеството от българска страна, пред Mediapool.

Решението и обявлението за обществената поръчка са изпратени в петък за публикуване от Агенцията по обществени поръчки и в официалния вестник на ЕС. Сигурно още в понеделник ще се публикуват на сайта на компанията всички документи по поръчката. 

Това е втората поръчка, която се обявява от "Ай Си Джи Би" за интерконектора. Първата стана факт в началото на ноември и е за инженер-консултант на проекта, на когото ще бъдат платени 8.45 млн. евро за съветите му по изпълнението на проекта, включително по договора за доставка на тръбите, който се обявява сега, както и за предстоящия търг за изпълнител на строежа, който предстои да бъде обявен.

Сега се търси доставчик на линейни тръби, който трябва да ги произведе, да извърши изпитанието на продукцията и да я транспортира до местата, където ще се използват тръбите за строежа.

Всички останали дейности, свързани с поставянето на тръбите и доставката на допълнителни материали, ще бъдат осъществени в рамките на процедурата за определяне на изпълнител на инженеринг, доставки и строителство (ИДС), която предстои да бъде обявена в началото на 2018 г., съобщиха от компанията.

Търгът за изпълнител се очакваше да стартира до края на 2017 г., но се отлага, тъй като от компанията са предпочели да изпипат процедурата максимално.

Следващата седмица се предвижда са се обяви и удължаване на поръчката за избор на инженер-консултант, за която оферти трябваше да се подават до 19 декември, обясни Георгиева. Тъй като имало голям интерес, а о кандидатите да участват в процедурата са поискали допълнително време за подготовката на документацията си, компанията е решила да удължи срока за офертите. Вероятно новият срок ще е средата на януари 2018 г., тъй като предстоят коледни и новогодишни празници, посочи Теодора Георгиева.

Тя коментира още, че с поръчката за доставка на тръбите проектът за междусистемната газова връзка навлиза в ключова фаза на реализацията си.

"Това е ясен знак за пазара за необратимостта на проекта като ключов проект за енергийната сигурност на региона“, коментира изпълнителният директор от гръцка страна Константинос Караянакос, цитиран в съобщението на проектната компания.

Ключовият търг обаче е за изпълнителя на 183-километровия газопровод от Стара Загора през Хасково до Комотини, на който се разчита да доставя договорените с Азербайджан 1 млрд. куб. м природен газ за България, както и втечнен газ от гръцки терминали и други източници.

Този търг и ще е най-скъпият – вероятно около 150 млн. евро, по оценки на експерти. Догодина ще се обявят и още две по-малки поръчки по проекта - за избор на строителен надзорник и за фирма, която да отговаря за археологическите проучвания по трасето.

Общо интерктонекторът се оценява на около 220 млн. евро без ДДС. За извършването на проектните дейности Еврокомисията предостави безвъзмездно 45 млн. евро през 2010 г. Очаква се също така около 40 млн. евро да бъдат прехвърлени за проекта от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", както и 10-12 млн. евро от гръцките еврофондове. Останалото финансиране да дойде чрез заем от Европейската инвестиционна банка. Българският бюджет от години записва държавна гаранция за 110 млн. евро, която да се ползва за по-изгодни лихвени условия при кредитирането на проекта.

Тази гаранция вероятно ще се активира след като се обявят всички търгове за реализацията на проекта и ще се потърси финансирането от ЕИБ.

Плановете са до края на юни 2018 г. да могат да се подпишат всички договори по интерконектора и да се на прави първа копка на проекта като символично закриване на българското  европредседателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?