Пореден кадрови скандал на кабинета "Орешарски"

Обявен за зам.-правосъден министър отрече да е давал съгласие

Другият заместник на Златанова е кадър на МВР, магистър по машиностроене и металорежещи машини

Снимка: БГНЕС

С пореден кадрови гаф се "разписа" правителството. Само час, след като правителствената информационна служба съобщи, че премиерът Пламен Орешарски е назначил двама зам.-правосъдни министри, единият от тях се свърза лично с редакцията на Mediapool и отрече да е давал съгласие.

 

"Имаше неофициално запитване, което съм отклонил. Не съм давал съгласие", заяви по телефона Иван Йорданов, управляващ Консулството на България във Франкфурт.

 

Той изрази изненада, че името му се е появило и на сайта на Министерския съвет (МС) като назначен за зам.-министър. Уточни и, че "най-малкото има административна процедура" по отзоваването му като консул преди евентуално друго негово назначение да стане факт. Повтори и, че не е давал съгласие.

 

Засега няма опровержение за другия оповестен заместник-министър на Зинаида Златанова – Илия Ангелов, който според биографичната справка, публикувана в сайта на МС, е магистър по технология на машиностроенето и металорежещите машини във ВМЕИ – Варна.

 

Малко след 19.00 часа от сайта на правителството беше свалена информацията за назначаването на Йорданов и Ангелов. От правителствената информационна служба не успяха да обяснят пред Mediapool как се е стигнало до назначаването на зам.-министър, който не е дал съгласие за това. Обещаха "да направят справка". Първата реакция на говорителя на Орешарски беше: "Обсъждани са няколко варианта".

Представители на ръководството на БСП казаха пред Mediapool, че с Йорданов са водени разговори и той не само бил приел, но направил това "екзалтирано" и бил "активната страна" в преговорите.

"Очевидно в последния момент се оказа, че не му стиска", коментираха още от БСП и изразиха съжаление, защото Йорданов има "страхотен бекграунд, занимавал се е с Шенген и затова беше предпочетен". "Имаме още три варианта на кандидати със сходен профил", успокоиха от левицата.

 

Също толкова "перфектен" бекграунд има и другият новоназначен зам.-правосъден министър Илия Ангелов, който освен специалист по технологията на машиностроенето и металорежещите машини е и дългогодишен кадър на МВР.

Илия Ангелов е завършил освен ВМЕИ – Варна, и Академията на МВР, като след това е работил като технолог в комбината за мотокари в Пловдив. След това има дълга кариера в пловдивската охранителна полиция, където пребивава 16 години - между 1987 и 2003 г.

В момента Ангелов е шеф на Областната дирекция "Охрана" - Пловдив към правосъдното министерство, която отговаря и за областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Стара Загора.

За разлика от него несъгласният да става зам.-правосъден министър Иван Йорданов е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и европейско и международно право в университета "Гьоте" във Франкфурт, Германия.

По-късно във вторник министър Зинаида Златанова коментира, че Йорданов е бил избран от нея, като надпартийна номинация и уточни, че уважава решението му да не поеме поста.

"След като се запознах с биографията на г-н Йорданов, измежду многото други кандидатури, които имам, счетох, че той е подходящ за поста на заместник-министър. Приемам отказа на г-н Йорданов и разбирам нерешителността му. Това са тежки и лични решения, през които и аз съм минала съвсем наскоро и които изискват проява на смелост и отговорност пред държавата", каза още Златанова, цитирана от "Фокус".

Междувременно от правосъдното ведомство обявиха, че след заседанието на МС в сряда вече е насрочен брифинг на министър Златанова.

Споделяне

Още по темата

Още от България