Обявена е ликвидация на основното производство на "Радомир метали"

С решение на Съвета на директорите на "Радомир-Метали", което наследи около 2/3 от активите на бившия гигант в Червена могила, е обявена ликвидация на основното производство, съобщи изпълнителният директор Пламен Бонев.

274 души ще бъдат съкратени, предимно от "Стоманени отливки и изковки" ООД, което е главното производствено поделение на предприятието. Освобождаването на персонала започва след 10 юни.

Месечното производство от 1800 т готова продукция е спаднало до 500 т. От фирмата твърдят, че работят до 35 % под европейските цени и въпреки това поръчките са намалели десет пъти. С наличния капацитет могат да се издържат 500-600 души, въпреки това ръководството ще запази повече хора.

В "Радомир - Метали" работят 900 души. 800 от тях са в основното ООД "Стоманени отливки и изковки", което подлежи на ликвидация. Няма да продаваме машини и оборудване, обясниха от ръководството на дружеството.

Шест самостоятелни ООД съставляват "Радомир-Метали". 41 % от предприятието държи заводско РМД, 34 % са собственост на Международна банка за търговия и развитие, 25 % са на държавата. Тя няма представител в управлението. 90 % от акциите на работниците са джиросани на заводското РМД.

800 000 лв. дължи заводът на НОИ, 20 млн. лв., включително стари задължения, са борчовете към НЕК и "Булгаргаз". 4,5 млн. лв. е размерът на несъбираемите стокови кредити, натрупани преди приватизацията.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?