Обявена е национална грипна епидемия

Обявена е национална грипна епидемия

Министерството на здравеопазването обяви Национална грипна епидемия. По данни на министерството към петък следобед болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция за 5 учебни дни.

От министерството препоръчаха ограничаване на обществените мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Засега големите столични университети съобщиха, че няма да обявяват ваканция, тъй като няма голям брой отсъстващи преподаватели и студенти. Директорът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева съобщи, че столичните детски градини и ясли ще продължат да работят при повишен контрол.

Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват.

Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

По-рано през деня бе съобщено, че е регистриран шестият смъртен случай от новия грипен вирус. Починалият е 53-годишен мъж, който е бил с цироза на черния дроб и шизофрения. Той се е лекувал сам и е потърсил късно медицинска помощ. Постъпил е в Четвърта градска болница в София, веднага е бил включен на апаратно дишане, но е починал.

"Всички лечебни заведения са осигурени с антивирусни препарати. Лечебните заведения имат готовност за разкриване на по-голям брой легла при необходимост", съобщи в парламента здравният министър Божидар Нанев. Според Нанев на този етап не е нужно да се затварят дискотеки и кина в София.

От министерството съобщиха, че България ще окаже помощ в борбата с грипа на Украйна като осигури антибиотици, консумативи и апаратура на стойност 250 хил. лева. Те ще бъдат предоставени от резерва на Военномедицинската академия, а Министерството на финансите ще възстанови стойността им на лечебното заведение.

За Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемични мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще изпрати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

Специалистите съветват при поява на грипни симптоми гражданите веднага да се консултират с личните си лекари. "При грипна епидемия е по-вероятно да сте болни от грип, а не от банална респираторна инфекция", смятат лекарите. Те съветват хората да не се лекуват сами, защото при самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.

Симптомите на грипа са висока температура, мускулни и ставни болки, кашлица, хрема.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди ветеринарните служби да следят с повишено внимание за случаи на новия грип по животните. Причината е в съобщението на Световната здравна организация (СЗО) за разпространение на вируса по прасета, пуйки и домашни любимци. Особен случай представлява заразяването на норки във ферма в Дания, където са болни само животните, но не и работниците. От СЗО обясняват, че все още не е ясно как отделни животни са били заразени.

Найденов препоръчва на хората с домашни любимци и работещите във ферми непрекъснато да наблюдават за дихателни заболявания по животните. "При съмнения на заболявания, призовавам всички да бъдат в тясно сътрудничество с ветеринарните клиники и регионалните ветеринарни служби”, каза той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?