Обявени са "алтернативните Нобелови награди" за опазване на природата и правата

Хадиджа Исмаилова

Разследваща журналистка от Азербайджан, която разкрива случаи на корупция по високите етажи на властта в богатата на петрол бивша съветска република, е един от лауреатите на тазгодишните "алтернативни Нобелови награди", които се присъждат за защита на околната среда и човешките права, предаде ДПА.

Хадиджа Исмаилова е първият представител на Азербайджан, който печели наградата на частната фондация "Райт лайвлихуд" (За достоен живот) със седалище в Стокхолм.

Другите наградени тази година са сляпата етиопска правозащитничка Йетнеберш Нигусие за "насърчаването на правата и социалното приобщаване на инвалидите" и индийският адвокат Колин Гонсалвес, който е постигнал важни съдебни решения в защита на "най-маргинализираните и уязвими граждани на Индия", се казва в изявление на журито на фондацията.

Тези трима лауреати ще си поделят 3 милиона крони (314 000 евро) парична премия към наградата.

Освен това за почетен лауреат, тоест получаващ наградата, но не и част от паричната премия, е обявен американският адвокат Робърт Билот, специализиран в защитата на околната среда и борбата с химическото замърсяване. Билот "разкри съществуващи от десетилетия замърсявания с химически вещества, постигна справедливост за жертвите и извоюва приемането на нормативни актове, създаващи условия за ефикасно регламентиране на вредните вещества", заяви фондацията, цитирана от Франс прес.

В началото на тази година 52-годишният адвокат спечели 19-годишна съдебна битка срещу американския химически гигант ДюПон (DuPont). Той представляваше около 70 000 американци, чиято питейна вода е била замърсена с перфлуорооктаноидна киселина, която води до дихателни и ракови заболявания.

Наградата "Райт лайвлихуд" е учредена през 1980 г. от германско-шведския депутат еколог Якоб фон Юкскил след отказа на Нобеловата фондация да създаде награди за околната среда и развитието. По тази причина връчващата наградата фондация я обявява като "алтернативна Нобелова награда".

Фондацията вече има 170 лауреати от 69 страни. Тази година церемонията по награждаването ще се състои на 1 декември.

Споделяне

Още от Свят