Обявените през август спешни европари в помощ за бизнеса тръгват в края на октомври

Обявените през август спешни европари в помощ за бизнеса тръгват в края на октомври

Мерките в помощ на бизнеса за преодоляване на последиците от коронавируса със средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", които бяха обявени като спешни в средата на август, реално ще стартират в края на октомври с обявяване на четири процедури за безвъзмездна финансова помощ.

Предоставянето на средствата трябва да намали спада https://www.mediapool.bg/speshni-550-mln-lv-za-biznesa-shte-svivat-spada-na-ikonomikata-pod-7-news310987.html на икономиката до под 7 процента, обяви тогава министърът на икономиката Лъчезар Борисов, според когото още в края на август трябваше да се одобрят мерките.

Във вторник заместничката му Яна Топалова каза по време на онлайн форум за финансовите инструменти в подкрепа на бизнеса, че набирането на проекти ще започне в края на октомври и предвиденият ресурс за тях е 200 млн. лв.

78 млн. лв. от сумата са предвидени са осигуряване на ликвидност, на оборотни средства и покриване на разходи на т.нар. "големите малки" компании с оборот над 500 хил. лв. Целта е справяне с последиците от пандемията. Също 78 млн. лв. ще се дадат за реорганизиране и създаване на безопасни условия на труд в условията на пандемия. с фирмите.

Топалова припомни за подписаните с министерствата на туризма и на транспорта договори за предоставяне на безвъзмездна помощ за туроператорите и автобусните превозвачи, пострадали от коронакризата. Тези фирми ще получат съответно 10 млн. и 30 млн. лв.

Икономическият заместник-министър посочи, че е взето решение на Комитет за наблюдение на Оперативната програма чрез наддоговаряне да се увеличат с 68 млн. лв. парите за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия. "Това значи че, компании, които вече са одобрени по процедурата, ще получат финансиране на своите проекти, за да финансират бъдещите си инвестиции в машини и оборудване за увеличаване на производството", каза Топалова, цитирана от пресцентъра на икономическото ведомство..

По думите ѝ вече е приключил прегледът на всички над 27 хил. проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. лв. към над 21 хил. компании.

"Предстои сформирането на нова оценителна комисия, която да преразгледа отхвърлените 6 хил. проектни предложения поради непредставяне в срок или непредставяне съгласно изисквания на допълнително изисканите им документи, за да подпомогнем и тях", допълни тя.

До средата на ноември пък се предвижда да приключи оценката и на процедурата за подкрепа на средни предприятия.

"През Българската банка за развитие по антикризисните мерки в икономиката са инвестирани вече над 140 млн. лв., като от тях над 60 млн. лв. вече са отпуснатите кредити на фирми по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия", отчете Топалова.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?