Обявеният за корумпиран от САЩ съдия Миталов може и да не получи наказание

Съдия Андон Миталов (вдясно).

Съдия Андон Миталов от специализирания съд, който бе обявен за корумпиран от САЩ, може да не бъде наказван. Това е становището на дисциплинарния състав по производството, образувано след искане на бившия правосъден министър Данаил Кирилов, съобщи lex.bg. Предложението ще бъде разгледано от Съдийската колегия на 31 август.

Че САЩ смятат Миталов за корумпиран обяви бившият държавен секретар Майк Помпео в началото на миналата година. Магистратът и семейството му получиха забрана да влизат на американска територия. Така съдията се превърна в първия българин, санкциониран от САЩ.

Действията на щатската администрация дойдоха, след като Миталов пусна в чужбина обвиняемият в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов. Той пътува до Русия, където бе награден с орден от президента Владимир Путин.

След действията на САЩ тогавашният министър Кирилов поиска Миталов да бъде уволнен с аргумента, че е накърнен престижът на държавата и на съдебната власт. По случая бе образувано дисциплинарно дело. Според lex.bg основният спор между тримата членове на дисциплинарния състав е бил дали действията на Миталов са такива, свързани с образуване и движение на делото по мярката на Малинов или са свързани с правораздаване. Във втората хипотеза магистратът не следва да бъде наказван. Очаква се въпросът да бъде решен окончателно от Съдийската колегия.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?