Обявеното вдигане на пенсиите ще има краткотраен ефект

Обявеното вдигане на пенсиите ще има краткотраен ефект

В четвъртък работодателски организации, експерти и представители на политически партии се обявиха против идеята на БСП за вдигане на пенсиите от 1 юли с 10%.

Тази идея беше лансирана на семинар на левицата в края на миналата седмица и най-голямата партия в управляващата коалиция я обяви като свое политическо решение, за което тя не скри, че не е уведомила коалиционните си партньори.

Идеята за вдигане на пенсиите с 10% търсеше пряк политически ефект за неутрализиране на протестите на пенсионери, които продължават вече няколко седмици.

Пенсионерите недоволстват както от ниските си доходи, така и заради това, че повишаването на пенсиите ще стане от средата на годината, а не както преди приемането на бюджета за тази година бе решено - от началото на годината.

Според левицата увеличението с 1,5% над заложеното в бюджета от 8,5% ще струва около 30 млн. лв., които могат да се вземат от приходната част на бюджета, без той да бъде подложен на рискове.

Разчети на експертите сочат, че за ниските пенсии предлаганото допълнително увеличение е малко над 1,50 лв. месечно, тоест - нищожно.

Реакциите на експертите съвпаднаха с поредния пенсионерски протест в столицата. Полицаите едва възпряха възрастни хора, които се опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет.

По време на среща с пенсионерските организации в четвъртък социалният министър Емилия Масларова заяви, че исканията на пенсионерите ще сринат осигурителната система. Освен 10% увеличение през юли тя каза, че ще се обсъди и възможността пенсионерите да получат коледна добавка в края на годината.

По думите на Петър Димитров, председател на бюджетната комисия в парламента, изплащането на увеличението от 10% няма да застраши финансовата стабилност и бизнеса. Той предложи още да бъде създаден рамков договор с пенсионери, аналогичен на договора със Здравната каса.

БСК настоява за промяна на политиката в социалния сектор

В специално становище Българската стопанска камара (БСК) се обяви против политическия начин, по който се лансира намерението на левицата за вдигане на пенсиите.

Според камарата пенсиите в България са ниски, но нарастването им трябва да става на базата на увеличението на приходите в осигурителната система, а не за сметка на подлагане на риск финансовата стабилност на държавата.

От БСК предлагат първо да се направят промени в законите за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване, както и в Кодекса за социално осигуряване, след което да се пристъпи към реализиране на 10-процентното увеличение на пенсиите.

Същевременно от камарата критикуват всички решения на правителството, които доведоха до облекчаване на по-ранното пенсиониране, водещо след себе си до повече пенсионери и до по-ниски пенсии на фона на застаряващото население.

Според БСК вместо да се извърши поетапно преразглеждане на старите пенсии, които са се обезценили поради некомпенсирана инфлация, се предприемат жестове с краткосрочен ефект.

За да не се нарушава коалиционното споразумение за ограничаване на разходите до 40% от БВП, стопанската камара предлага да се преразгледат някои източници за повишаване на пенсиите като промяна в уредбата за осигуряване на държавните служители и на служителите в МВР.

ДСБ: Старите пенсии да се преизчислят по нова формула

От партия Демократи за силна България (ДСБ) напомниха за предложението си една трета от излишъка, който е в размер на 1,8 млрд. лв., да бъде внесен в НОИ. Така за увеличение на пенсиите ще има достатъчно средства то да не е само 10%, а повече, обясни депутатът от партията Нено Димов.

Колежката му Антонела Понева обяви, че ДСБ внася законопроект за промяна в Кодекса за социално осигуряване, според който всички пенсии от 1 март да се преизчислят по средно осигурителния доход в страната за 2006 г.

Според нея, ако се приложи тази нова формула, средното увеличение на пенсиите няма да е с 10, а с 30-40%, което засяга всички пенсии. Ще се заличи и огромната разлика между парите, които вземат хората, пенсионирали се отдавна и тези с по-скорошно пенсиониране при равни други условия.

Според ДСБ пари за тази промяна има и те са в бюджетния излишък. От партията смятат, че няма да има нужда да се прави актуализация на държавния бюджет за тази година, защото парите ще дойдат от излишъка.

От тази година пенсиите у нас се индексират по т.нар. швейцарско правило – 50% от ръста на инфлацията и 50% от размера на средния осигурителен доход.

НОИ: И тази година институтът няма да излезе на нула

Според мнението на председателя на Националния осигурителен институт Йордан Христосков, изказано в четвъртък по бТВ,  дефицитът в НОИ се запазва и тази година, като приходите и разходите в института няма да могат да се изравнят.

Той изрази притеснението си, че от независима институция, НОИ се превръща в орган, получател на средства от държавата, който само изпълнява каквото му се нарежда и изплаща определените от други органи пенсии и възнаграждения.

Лидия Шулева, депутат от НДСВ и бивш социален министър, коментира пред телевизията, че се наблюдава национализиране на НОИ поради дотациите от бюджета към института, които се увеличават.

Христосков изрази опасения, че за да има приходи от осигурителни вноски, възрастта за пенсиониране ще продължи да расте, като за мъже и жени ще се отиде до изравняване в пенсионирането и то ще става на 65 години. На фона на демографската криза това е неизбежно, но няма да реши проблемите на осигурителната система, смята той.

Споделяне

Още от България