Обявиха за общодържавно издирване осъдените за убийството на Борилски

Осъдените за убийството на студента Мартин Борилски на 5 февруари са обявени за общодържавно издирване, съобщиха в събота от полицията във Варна.

Двамата получиха общо 36 години затвор от Апелативния съд във Велико Търново след няколкочасови пледоарии, в които прокуратурата и частното обвинение настояха за доживотен затвор, а защитниците твърдяха, че няма доказателства за вината на Георги Желязков и Стоян Стоичков.

Първият отива зад решетките за 19 години, а вторият за 17. Съдът уважи и гражданския иск на роднините на Борилски в размер на 120 000 лева. Парите трябва да бъдат платени солидарно от Желязков и Стоичков. Присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

В четвъртък вечер бяха променени и техните мерки за неотклонение от парична гаранция в задържане под стража. Двамата подсъдими обаче не бяха в залата, за да чуят решението на съда. Адвокатите им заявиха, че имали проблеми по пътя и не успели да стигнат до Велико Търново.

В петък и събота представители на Съдебна полиция във Варна са търсили Желязков и Стоичков на адресите, където са регистрирани, но те не били там.

Съдебният казус за особено жестокото убийство на 24-годишния студент Мартин Борилски в Париж продължава вече десета година, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало.

Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново.

Споделяне

Още по темата

Още от България