Обявяването на новите еврокомисари отложено заради изборите в България

Румънският правителствен говорител Оана Маринеску съобщи в петък, че имената на еврокомисарите от България и Румъния ще бъдат обявени публично от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу.

Тя уточни, че това ще стане след като Барозу одобри номинациите и определи техните ресори, предаде електронното издание EUexpands.

Първоначално се очакваше българският и румънският премиер да обявят кандидатурите в петък, когато във Финландия се провежда неформална среща на лидерите на ЕС.

Отлагането на съобщението се дължи на президентските избори, които ще бъдат произведени в неделя в България, са заявили пред румънската агенция Медиафакс официални източници. Според тях имената на двамата нови еврокомисари ще бъдат обявени едновременно в София и Букурещ, предаде БТА. Крайният срок за номинациите е 27 октомври.

Ако кандидатурите бъдат обявени в понеделник, българският премиер Станишев вече би трябвало да е внесъл своето предложение в ЕК.

До този момент обаче българското правителство не е утвърдило кандидатура или поне официално такова нещо не е съобщавано. Очакванията са, както и за други важни назначения, кандидатурата да бъде договорена или вече е договорена между лидерите на тройната коалиция и президента Първанов.

До този момент са лансирани официално две кандидатури- НДСВ предложи министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, а СДС – бившия премиер и посланик в ООН и САЩ Филип Димитров.

БСП, най-голямата партия в правителството, все още не е казала официално какви са ѝ предпочитанията, но е ясно, че не приема безрезервно Кунева, както се разбра от изявление на външния министър Ивайло Калфин.

В офиса на еврокомисаря по разширяването Оли Рен още не е получено името на българския еврокомисар, е заявила говорителка на Рен пред БТА в петък. Тя допълнила, че това е изцяло работа на българското правителство и когато предложението стане известно, ще го оповестят.

Румънският премиер Таричану даде да се разбере, че е трябвало да избират между седем кандидати, но фаворит е външният министър Михай Ръзван Унгуряну.

Кандидатурата е била обсъдена между президента Траян Бъсеску и председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, които се срещнаха късно вечерта в четвъртък в Хелсинки.

Барозу ще трябва да оцени предложенията на София и Букурещ и ако ги намира за приемливи, да ги внесе в Европейския парламент, където кандидатите трябва да бъдат изслушани и одобрени.

Барозу ще трябва да осигури и ресори на новите еврокомикари, но каза, че ще направи това, когато разбере кои са кандидатите.

На неформалната си среща в Лахти, Финландия, лидерите на ЕС са вдигнали тост за България и Румъния, които ще присъединят към съюза на 1 януари 2007 г.

На обяда присъстваха 25-те държавни и правителствени ръководители от ЕС, както и българският министър-председател Сергей Станишев и румънският президент Траян Бъсеску.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?