Обжалва се изборът на строител на метрото до летището

Обжалва се изборът на строител на метрото до летището

Обединение “Метро Конструкциони 2012” обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) търга за строежа на метрото до летище София. Жалбата е подадена в началото на юли, показва справка на сайта на КЗК.

В обединението са фирмите “Хидрострой-П” и италианските “Си МБ Корпоратива Муратори” и “Униеко”. Те кандидатстваха за обособена позиция 3, която обхваща участъка от ул.”Подпоручик Неделчо Бончев” до летището, но не бяха допуснати до отваряне на ценовите оферти. Липсвали цели раздели в документацията им, обясниха от “Метрополитен” тогава.

 

Строителството на оспорвания участък беше спечелено от обединение "Метро Сифер", в което влизат пловдивската "Сиенит" и "Архитекти Серафимови". Те дадоха най-ниска цена от 48.9 млн. лв. за трасето.

 

Останалите две позиции бяха спечелени от обединения с водещи партньори “Станилов” и “Трейс”.

 

“Станилов – Метропроект” ще строи участъка от бул.”Цариградско шосе” до метростанция 20. Обединението спечели търга с цена от 23.4 млн. лв., което е по-малко от половината от прогнозната от 50 млн. лв.

 

Обединение “Метро Дружба”, в което влизат "Трейс груп холд", "Мостконсулт" и "Ар Джи Би", спечелиха изграждането на най-скъпия участък от края на метростанция 20 до ул.”Подпоручик Неделчо Бончев”. Те победиха конкуренцията с цена от 63.6 млн. лв.

 

Към момента все още няма подписани договори с избраните изпълнители. Ще изчакаме решението на КЗК и тогава ще сключим договорите, каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на “Метрополитен”. Според него обжалването няма да забави строителството на участъка, което е планирано да започне през есента.

 

Близо 5-километровият участък от бул.”Цариградско шосе” до летището ще е с четири нови метро станции и ще струва около 136 млн. лв. без ДДС. Средствата са по оперативна програма “Транспорт”. Срокът за изпълнение на обекта е 28 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?