Обжалва се удължаването на лиценза на ТЕЦ "Бобов дол"

Обжалва се удължаването на лиценза на ТЕЦ "Бобов дол"

Две жалби срещу решенията на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с които се удължава с пет години лицензът за работа на ТЕЦ "Бобов дол" на скандалния бизнесмен Христо Ковачки, са внесли във Върховния административен съд във вторник Движение "Екограсност", политическа партия "Зелените" и Петър Пенчев.

Според тях това противоречи на европейското екологично законодателство и припомнят, че въглищната централа не покрива нормите за околната среда и общественото и здраве и заради това трябваше да бъде затворена в края на 2014 г., както това стори ТЕЦ "Варна" на чешката ЧЕЗ.

Вместо това обаче на 19 декември на закрито заседание ДКЕВР позволи на ТЕЦ "Бобов дол" да работи още пет години, а тримата депутати на партията на Ковачки ЛИДЕР, която е част от БДЦ, подкрепиха ГЕРБ в гласуването на пенсионните промени, които срещнаха съпротивата на коалиционните партньори на управляващите - Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния блок, както и на опозиционната БСП.

"Двете решения са ясно доказателство, че олигархичният модел на управление, който се характеризира с пряко използване на политическа власт за лично облагодетелстване, не само не е разрушен, но е по-здрав от всякога", посочват в съобщение от партия "Зелените".

"Опазването на околната среда и общественото здраве би следвало да бъде приоритет на българската държава. ТЕЦ “Бобов Дол” е част от проблема със замърсяването на въздуха у нас с прахови частици, надвишаващо европейските норми. Всички ние дишаме опасно мръсен въздух, включително и олигарсите. Вместо да одобрява дейността на централи, които работят в нарушение на законодателството, България трябва да увеличи дела на чистите енергийни източници и да работи за постигане на енергийна независимост на местно и национално ниво от микс от възобновяеми енергийни източници“, заявява съпредседателят на "Зелените“ Анна Пелова.

Жалбите се позовават на писмо на ековедомството до енергийния регулатор от 13 декември, в което се посочва, че ТЕЦ "Бобов дол” не спазва емисионните норми по показател “азотни оксиди” при експлоатацията на единия от енергийните си котли, независимо от извършената реконструкция и модернизация, както и по показател “прах” при експлоатация на друг от котлите.

Дружеството нееднократно и за продължителни периоди от време е извършвало и продължава да извършва нарушения на определените норми за допустими емисии, както и на други изисквания на действащото законодателство, като последният акт за установяване на административни нарушения е от 19 ноември 2014 г., посочват зелените.

Те допълват, че МОСВ е информирала ДКЕВР, че едновременната експлоатация на трите котли на ТЕЦ “Бобов дол” от 2015 г. трябва да се разреши само ако блоковете на централата покрият изискванията за нова горивна инсталация. Което от своя страна задължава екоминистерството да направи нова пълна процедура за Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за нова инсталация, а не за модернизация на съществуващите енергийни котли.

"Очакваме правоприлагащите органи да свършат работата си съгласно законите в страната и в полза на българското общество", заявяват от партия "Зелените".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес