Обжалване блокира инвестиции за 230 млн. лв. в индустриална зона в Божурище

Обжалване блокира инвестиции за 230 млн. лв. в индустриална зона в Божурище

Жалба срещу поръчка за проектиране на инфраструктура в индустриалната зона в Божурище край София блокира инвестиции за над 230 млн. лв. по седем инвестиционни проекта. Това съобщиха от Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ), която е оператор на зоната.

Държавното дружество отговаря за изграждането на инфраструктурата, а частни фирми инвестират в производствени, складови, логистични бази и офиси.

Поръчката

Обществената поръчка е обявена в началото на март 2017 г. и е за проектиране на инфраструктура - дъждовна и битова канализация, водопровод, сондажни кладенци, тръбни трасета за електрически и за оптични мрежи и разпределителни газопроводи. Прогнозната ѝ стойност е 96 000 лв. без ДДС, а критерият за избор на изпълнител е предложената цена.

Оферти подават осем кандидати. На първо място е класирана фирмата "Проджект планинг енд мениджмънт", която е дала най-ниската цена - 49 000 лв. без ДДС. Решението е подписано още в началото на май 2017 г. от тогавашния изпълнителен директор на държавната компания Стефан Стайков.

Търгът обаче е обжалван от класираните на второ и трето място участници – "Лит 2002" ООД (с цена 66 295 лв.) и ДЗЗД "Ен Екип – Инфраконструкт" (с цена 74 900 лв.), става ясно от сайта на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). КЗК отхвърля жалбите с решение от септември.

Сега кандидатите обжалват пред Върховния административен съд (ВАС), като се чака дата за насрочване на заседанието.

Обжалването на процедурата ще попречи на инвеститорите в зоната да започнат навреме работа. Техните обекти са в напреднала фаза на изграждане, но без необходимата инфраструктура не могат да ги въведат в експлоатация. Така една обществена поръчка за под 100 000 лв. спира за неопределено време инвестиции за стотици милиони, посочват от НКИЗ.

Шефът на НКИЗ: Жалбите са свързани с междуфирмен рекет

Проблемът се корени в икономически и правно необоснованите жалби от една страна и бавното гледане на тези дела във ВАС от друга, коментира Антоанета Барес, изпълнителен директор на НКИЗ, е посочено в прессъобщението.

По думите ѝ "има "професионални" жалбоподатели, които атакуват решения по обществени поръчки "с повод и без повод".

"Публична тайна е, че тези жалби често са свързани с междуфирмен рекет. Жалбоподателите злоупотребяват с ниските такси на ВАС, които не са пряко обвързани с материалния интерес, и атакуват решения по обществени поръчки често без реални аргументи", казва Барес.

Например съдебната такса за поръчки до 1 млн. лв. е 425 лв. В резултат на ниските такси съдиите от ВАС са претрупани с работа и делата се бавят по половин година и повече. Това връзва ръцете на държавните компании и институции, посочва Барес.

НКИЗ призовава за национален подход в решаването на проблема с масовите обжалвания и забавянето на съдебните решения по тях. Това е поредната държавна структура, която се оплаква от масовите обжалвания на поръчки.

Разрастването на зоната в Божурище

В същото време интересът от страна на български и чужди инвеститори към зоната в Божурище расте. В момента НКИЗ води разговори с няколко фирми за позиционирането им там.
По думите на Барес интерес има от страна на германски, полски, гръцки и турски компании, които търсят разширение към ЕС.

"Имотите на НКИЗ са интересни заради възможността да се изгради необходимата инфраструктура, което е важно условие за позиционирането на дадена инвестиция", посочва Барес.

В зоните на НКИЗ вече работят или в момента изграждат предприятия, складове, логистични центрове, хай-тек офиси фирми от Германия, България, Гърция, Австрия, Израел, Турция, ОАЕ и други.

За да преодолее трудностите с изграждането на инфраструктурата, държавната компания ще смени подхода. До момента първо се привличаше инвеститор, а след това се правеше инфраструктурата. Логиката беше да не се инвестират пари в нещо, ако никой няма да дойде.

Сега ще се мине на обратния вариант - изпреварващо изграждане на необходимата инфраструктура. НКИЗ вече е предприела мерки за стартиране на проектирането и изграждането "ан блок" на ключовите артерии във фаза 2 на зоната, така че инвеститорите да стъпват на готова инфраструктура, казва Барес.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?