Обжалването на смъртните присъди за медиците ни може да продължи година

Обжалването на смъртните присъди за медиците ни на втора инстанция може да продължи от 6 месеца до 1 година. Това заяви адвокатът на медиците ни в Либия Осман Бизанти в разговор със Соломон Паси.

Либия желае и се надява разглеждането на въпроса за присъдите на българските медици във Върховния съд да бъде завършено в най-кратки срокове, съобщи министърът на външните работи на Либия Мохамед Шалкам след срещата си с българския си колега Соломон Паси.

Българската делегация, водена от Паси пристигна в Триполи от Брюксел, за да обяви пред либийската страна позицията на София и ЕС, че не приема произнесените смъртни присъди от съда в Бенгази и да настоява за по-бърз процес, в който да бъдат отчетени доказателствата на експертите, оневиняващи медиците ни.

Засега няма потвърждение, че Паси ще бъде приет от лидера Муамар Кадафи.

В късния след обед в сряда българската делегация отпътува за Бенгази, където Паси ще се срещне с петте медицински сестри. По време на разговорите в Триполи той постави въпроса им за преместването им на по-сигурно място в либийската столица и за по-бързото издаване на изходна виза за д-р Здравко Георгиев.

Споделяне

Още от България