Обжалвано е отнемането на лиценза на КТБ

Мажоритарният акционер на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) – дружеството "Бромак" на Цветан Василев, други собственици на акции и вложители в банката са подали жалби до Върховния административен съд (ВАС) чрез БНБ срещу решението ѝ от 6 ноември за отнемане на лиценза на КТБ. Това се твърди в изпратен в сряда следобед до медиите неподписан от никого мейл, позоваващ се на запознати.

От БНБ заявиха пред Mediapool, че на този етап не могат за кажат дали това е така и повече информация по въпроса ще има в четвъртък.

Най-вероятно обаче неофициалните данни за подадените жалби е вярна и тя не е изненадваща, тъй като неведнъж докато КТБ бе под особен надзор и се коментираше отнемането на лиценза ѝ, акционери, облигационери и други кредитори, каквито се явяват собствениците на влогове в банката, заявиха, че ще съдят държавата, ако започне дело по несъстоятелността на КТБ.

Такова производство бе открито и първото му заседание е насрочено за 24 ноември, когато се очаква и избирането на синдици, които да се разполагат с активите на банката.

Жалбите пред ВАС сигурно наистина са факт и те по закон спират производството по търговското дело в Софийския градски съд (СГС), образувано по искане на БНБ за откриване производство по несъстоятелност на КТБ, до приключване на административно правния спор във ВАС. Все пак е възможно и ВАС да допусне продължаване на несъстоятелността до вземането на своето решение по жалбите, коментират адвокати.

Според изпратилите информацията за жалбите обаче, поради оспорването на решението на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ се очаква да не бъде проведено насроченото за идния понеделник открито заседание по делото, тъй като съдът по несъстоятелност вероятно ще спре производството по делото в закрито заседание преди тази дата.

Във внесените жалби са посочени груби нарушения от БНБ и назначените от нея квестори в КТБ на повече от 30 разпоредби, правила и процедури, предвидени в над десет нормативни акта, пише в мейла.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?