Очаква се 5.4 млн. т реколта от пшеницата

Очаква се 5.4 млн. т реколта от пшеницата

Очакваното производство на пшеница през тази година е 5.4 млн. т, сочат данните на  Министерството на земеделието, храните и горите, представени на провел се във вторник Консултативния съвет по зърното.

Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна не се оправдаха, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, цитиран от пресцентъра на агроведомството.

Данните на бранша сочат среден добив от около 460 кг от декар, което се покрива с информацията на министерството. Качеството е различно – в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата.

Представените първи данни за пролетните култури – царевица и слънчоглед  показват по-високи добиви.

С около  25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година.

По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.

По предложение на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Консултативният съвет гласува да възложи на министър Румен Порожанов да проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Финансовият министър Владислав Горанов обаче съвсем наскоро заяви, че според него намаление на ДДС ставки няма да доведат до поевтиняване на стоките и услугите, за които се предлагат тези мерки.

Споделяне

Още от Бизнес