Очаква се 8,2 на сто ръст на чуждите туристи тази година

Очаква се 8,2 на сто ръст на чуждите туристи тази година

Ръст на чуждестранните туристи от 8,2 процента през тази година, прогнозира Институтът за анализи и оценки в туризма в анализ, разпространен от Националния борд по туризъм във вторник. Очаква се страната ни да бъде посетена от  5,6 млн. чужденци, от които най-много – 1,92 млн. ще са бизнес-туристите. Следват почиващите на море и планина през лятото, които през предстоящия сезон са прогнозира да са 1,620 млн. С цел покупки или като еднодневни екскурзианти у нас ще дойдат 880 хиляди гости от други страни. 412 000 души ще посетят свои близки и приятели, 212 000 туристи се очакват в зимните курорти.Здравният, религиозният  и други видове туризъм ще привлекат 220 000 туристи. За селски и екопосещения  у нас ще дойдат 190 000 чужденци, а 178 000 ще бъдат привлечени от балнеоцентровете и спа-хотелите.

Засилва се и местният туризъм

През 2007 година броят на пътуванията на българските посетители ще достигне 14,9 млн., прогнозират анализаторите. Близо 2/3 от тези пътувания ще са с цел бизнес, включително и екскурзии под 24 часа. Очаква се значителен ръст на пътуванията на български туристи и екскурзианти зад граница, показват данни на анализа. Още в началото на годината десетки хиляди екскурзианти са посетили Гърция и Румъния, припомнят от туристическия борд. Според организацията свободното пътуване в страните от Европейския съюз ще засили тези пътувания, особено за младите хора. Очаква се през 2007 година над 3,350 млн. български туристи и екскурзианти да пътуват с цел туризъм извън територията на страната.

Инвестициите в хотели, ресторанти, къщи и инфраструктура за периода 1997- 2007 надхвърлят 16 млрд. евро, като само инвестициите на чуждестранни лица във "втори дом" са за над 3,560 млрд. евро. За същия период приходите от международен туризъм по данни на БНБ надхвърлят 12.8 млрд. евро.

Продължават да падат приходите от стая

Анализът показва, че България ще бъде една от страните с най-ниски ценови нива за организирани туристи. В началото на 2007 година коефициентът REV PAR, показващ средния приход от заета стая, падна на 10,8 евро за хотели категория три звезди по Черноморието.

Този коефициент намалява от 2001 г., когато е бил 24,6 евро за стая в същата категория хотели, до 11,6 евро през 2006 г.

Миналата година обаче на пазара се появиха над 35 хил. нови легла, с които броят на предлаганите легла достигна 365 000. Увеличеното предлагане, което в известни райони на Черноморието надхвърля търсенето, намалява прихода от стая, което може да се отрази негативно на инвеститорите и строителните предприемачи, се посочва в анализа.

Засега планинските курорти, които предлагат условия за зимни ски и сноуборд дисциплини, летни планински турове, фестивални програми, конгресен и конферентен туризъм, са по-добре позиционирани спрямо различните сегменти на пазара и показват сравнително устойчив REV PAR, който е най-висок за хотели категория три звезди за Банско - 20,6 евро.

Все още се задържа благоприятен коефициентът REV PAR за градските хотели, които предимно предлагат условия за бизнес, конгресен, конферентен и целогодишен културен туризъм.

Вече четвърта година хотелите категория четири звезди в София поддържат REV PAR в границите 73-76 евро за стая, което отговаря на коефициента REV PAR на сродни хотели в Париж, твърдят от туристическия борд.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?