Очаква се днес САЩ да достигнат определения "таван" на държавния си дълг от 5,6 трилиона долара

Очаква се днес САЩ да достигнат определения "таван" на държавния си дълг от 5,6 трилиона долара, поради което вчера правителството направи стъпки за продължаване на вземането на кредити на федерално ниво, докато Конгресът увеличи горната граница на дълга, предаде АП.

Министърът на финансите на САЩ Джон Сноу в писмо до лидерите на Конгреса призова за бързо повишаване на "тавана" на дълга, но без да споменава конкретни цифри. Зная, че Вие споделяте ангажимента на президента, който е и мой, да поддържаме пълното доверие в американското правителство, особено в този важен момент.

Заедно, ние трябва да продължим да работим за възможно най-бързо повишаване на тавана на дълга, за да избегнем негативни последици в страната или в чужбина, се казва в писмото на Сноу до лидерите на Конгреса.

Молбата на Сноу вероятно ще доведе до нови дебати в Конгреса, които могат да продължат седмици наред. Междувременно, министерството на финансите на САЩ ще използва различни техники за поддържане на вземането на правителствени заеми в рамките на ограниченията за дълга, за да не бъдат принудени САЩ да обявят мораториум върху някое от дълговите си плащания - нещо, което не се е случвало досега.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: