Очаква се до януари ЕК да има рамка за управление на шистовия риск

Кладенец за добив на шистов газ

До края на 2013 г. Европейската комисия да разработи рамка за управление на риска при добив на шистов газ очакват европейския комисар по околна среда Янез Поточник. Това заяви самият той пред журналисти в София, където участва в конференция, посветена на ресурсно-ефективната зелена икономика в района на река Дунав. Според него рамка за управление на риска при добив на шистов газ би създала еднакви условия за всички държави в ЕС.

 

Ситуацията, когато се говори за шистов газ, е различна в различните държави-членки. В някои има забрана, а в други – не, посочи Поточник. Той припомни, че по тази причина преди година са направени проучвания за резервите на шистов газ в Европа и възможностите за тяхното извличане и анализите показали, че съществуващата нормативна база няма да може да се справи с всички екологични предизвикателства.

 

Не се знае дали би било по-добре да има нова уредба за шистов газ или ще се реализира в момента действащата, коментира още Поточник. Според него обаче разработваната рамка за управление шистовия риск ще е добра за бизнес плановете и ще гарантира човешкото здраве.

 

Трябва да се запази посоката от възобновяеми източници, вместо изкопаеми горива. Надяваме се някои от тези отговори да излязат до края на годината, каза още еврокомисаря на околната среда.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес