Очаква се газът у нас да стигне 70 лв./МВтч от октомври

Очаква се газът у нас да стигне 70 лв./МВтч от октомври

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" прогнозира октомврийската цена на природния газ у нас да е почти 70 лв./MВтч, но въпреки това нивото ѝ остава с близо 16 лева по-ниско от очакваните тарифи на европейските пазари. Това съобщиха от дружеството, което би трябвало да е внесло и заявлението си за цената от 1 септември за утвърждаване от енергийния регулатор, но не посочва какво е подадено. Сега действащата августовска цена е 57.60 лв./MВтч без данъци и такси, което е над прогнозираната през юли цена на суровината за септември.

Каква ще е цената от следващия месец ще се разбере на първо число, но изчислената сега тарифа за октомври е с над 21 на сто по-висока от сега действащата.

Дори и при това положение калкулираната прогнозна цена за октомври от 69.76 лв. или 35.67 евро за мегаватчас е доста по-ниска от пресметнатата също по прогнозни данни тарифа за европейските пазари от 44 евро/МВтч.

Реално прогнозираната от "Булгаргаз" цена за октомври е дори под постигнатата на българската газова борса цена за доставки на 12 август от над 70 лв/МВтч.

В момента европейските газови пазари бележат нетипични за сезона на ниското потребление високи цени, които са провокирани от слабото запълване на европейските газови хранилища. Те обаче в голямата си част се държат от руската "Газпром" и анализаторите допускат, че поддържаното ниско темпо на нагнетяване на газ в хранилищета е умишлено, за да може руският концерн да оправдае пускането на газопровода "Северен поток 2", срещу който са САЩ, Украйна, Полша и прибалтийските републики..

Споделяне

Още от Бизнес