Очаква се на 22 март да започне делото срещу мъчителите на медсестрите в Либия

Очакваме на 22 март съдът да даде ход на делото срещу либийските офицери, обвинени в това, че са изтезавали българските медицински сестри, прогнозира в петък адвокат Хари Харарампиев. Той и колегата му Георги Гатев вчера се срещнаха с петте осъдени на смърт българки в затвора "Джудейда" в Триполи.

Пред Дарик радио Харалампиев заяви, че изходът от делото срещу офицерите ще има съдбовно значение за изходът на основното дело срещу медиците ни за умишленото заразяване с вируса на СПИН на повече от 400 деца.

Харалампиев отрече информация, разпространена по-рано от Ройтерс, че две от българките са предявили към изтезавалите ги либийски офицери обвинение за изнасилване. Сестрите са били измъчвани, но не и изнасилвани, заяви той.

Исковете на медсестрите срещу техните мъчители ще бъдат внесени на 22 март от адвокат Осман Бизанти.

По думите на Харалампиев, няма никаква информация за това кога Върховният съд в Триполи ще определи дата за основното дело срещу сънародниците ни. Няма индикация за дата. В Либия нещата стават бавно, каза той.

Според него петте медицински сестри се държат и не са изгубили вярата, че рано или късно ще се завърнат в България.

Всеки, който може да помогне за добрия изход от делото срещу медиците е добре дошъл. Така Харалампиев коментира присъединяването на трима адвокати от френския клон на организацията "Адвокати без граници" към екипа на българската защита. Палестинският лекар е без адвокат и е най-удачно "Адвокати без граници" да се ангажират с неговата защита, препоръча адвокатът.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?