Очаква се недостиг на студентски жилища в Централна и Източна Европа

Очаква се недостиг на студентски жилища в Централна и Източна Европа

Драстичен недостиг на жилища за студенти и сериозни възможности за инвестиции в този сегмент от имотния пазар в следващите години прогнозира консултантската компания "Колиърс" (Colliers International). Ново изследване на фирмата и международната правна кантора CMS показа, че в държавите в Централна и Източна Европа може да се очаква недостиг на студентски жилища през следващите 10 години.

Наличието на много евтини, но едновременно с това нискокачествени студентски общежития, в резултат на ограничените държавни бюджети, стимулира развитието на този имотен сегмент в региона.

Над 32% от инвеститорите, участвали в проучването към доклада, споделят, че вече имат активност или планират да стартират такава по отношение на инвестиции в студентски жилища. Техните предпочитания са насочени приоритетно към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). Регистрираното потенциално търсене, обаче, надвишава предлагането в сегмента.

Според доклада, към 2028 г. в повечето градове в Централна и Източна Европа ще бъде налице значителен недостиг на студентски жилища. За София той е скромен, а и перспективите пред сегмента у нас не са толкова добри, както в останалите страни от региона заради евтините общежития и слабите финансови възможности на студентите.

Ако се приложи моделът търсене – предлагане и се съпостави броят на международните студенти в съответния град спрямо легловата база, се вижда, че към 2028 г. най-голямо несъответствие ще има във Варшава (-8399 легла), след което са Будапеща (-3679), Краков (-1227), Прага (-1795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с положителен резултат. В този сценарий, при едно легло на стая, стойността на наличностите възлиза на 1.22 млрд. евро.

Над 87% от инвеститорите считат, че има значителен недостиг на предлагане на частни студентски жилища в Централна и Източна Европа. В страни като България такива въобще няма. На въпросът дали предпочитат да придобият готов продукт или да построят такъв, 74% от участниците в проучването на Colliers и CMS са избрали второто.

В региона обаче вече се изграждат осем частни студентски общежития. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse – модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков. Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития за наем в Познан, Лодж, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата си база до 2700.

Студенти, участвали в проучване през 2017 г., са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в региона, като Румъния води класацията по отношение на цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се представя задоволително.

С нарастването на международните студенти като пропорция от населението средно с 3.6% на година в региона, подновяването на базата от студентски жилища може дори да се окаже закъснял процес. Според данните от проучването, достъпността на този вид имоти е основният проблем, най-вече за местните студенти. Над 20% от участниците в изследването през 2017 г., с изключение на тези от Чехия, споделят, че са срещнали финансови затруднения.

Споделяне

Още от Бизнес