Очаква се нов съсипващ доклад на ЕС за България

Серия скандали – от Пеевски през подслушванията до Марковска - ще дадат отражение върху оценката на Брюксел

Очаква се нов съсипващ доклад на ЕС за България

Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС, съмненията за незаконно подслушване от времето на Цветан Цветанов, скандалът "Марковска", белязал избора на конституционни съдии миналата есен, безкрайният мандат на главния съдебен инспектор Ана Караиванова – всичко това ще попадне в предстоящия доклад на Европейската комисия за България.

Очаква се той да е изключително негативен и да критикува страната за буксуването на съдебната реформа. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова в сряда пред депутатите от комисията по европейски въпроси в Народното събрание и на уточнавящи въпроси от журналисти след това.

Докладът, планиран за декември се очаква да излезе в средата на януари. Той ще обхваща периода от година и половина - от юли 2012 г. до края на 2013 г.

"В доклада ще бъдат отразени всички факти, които са се случили през този период. Това означава дейността на три правителства, два парламента и два висши съдебни съвета. За това отрано призовавам да се избегне политизиране на доклада, защото това не е помогнало на никого", призова Златанова.

Преди изготвянето му у нас ще има още една мисия на ЕК, която започва на 18 ноември, информира вицепремиерът.

Тя уточни, че предстоящата проверка ще бъде по-кратка и само с представители на Еврокомисията, за разлика от тази през септември, която беше разширена с проверки на всички възможни институции, а в делегацията имаше и съдии от страни членки на ЕС.

Златанова е изискала от всички институции – съд, прокуратура, МВР, ДАНС, ВСС, комисията за конфликт на интереси и комисията за конфискация – да отчетат постигнатия напредък. Информацията трябва да бъде изпратена в Министерството на правосъдието до петък, каза Златанова.

По думите ѝ Брюксел иска да види повече отчетност и независимост в съдебната система. Основните проблеми са свързани с натовареността на магистратите и случайното разпределение на делата, каза Златанова. Предвид темите, които ще засегне докладът, отчетливо става ясно, че основната му темата отново ще е огромното политическо влияние върху независимата съдебна власт.

Златанова смята, че има съществен напредък в решаването на проблема с натовареността на магистратите. Изработени са правила, изготвя се и нова съдебна карта. По показатели на Съвета на Европа чрез анкетни карти се прави анализ колко са натоварени в момента съдиите, уточни министърът. Реален напредък по тази тема обаче все още няма, защото районните и окръжните съдилища в София, Варна и Пловдив продължават да бъдат свръхнатоварени и да изнемогват от работа. Специално в София и Варна се работи при почти непоносими битови условия.

"Работи се и по отношение на случайното разпределение на делата така, че да няма никакво съмнение при електронната система", посочи Златанова. През юни проверка на Българския институт за правни инициативи от юни показа, че в над 90% от съдилищата в страната системите за случайно разпределение на делата позволяват манипулации. ВСС първо се опита за замете темата, а после напълно забрави за нея, обяснявайки, че проблемът ще бъде решен в срок до 3 години.

Подготвят се и промени в Закона за съдебната власт. Те са насочени към атестирането на магистратите, каза Златанова.

Отделно се работи и за въвеждането на електронно правосъдие. До две седмици правителството ще одобри концепцията за е-правосъдие, каза Златанова. Реализирането на е-правосъдие ще доведе до повече прозрачност и подобряване на достъпа до правосъдие, защото хората ще имат по-бърз достъп до съдебните актове, каза вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?