Очаква се новият гръцки кабинет да е по-малък

Очаква се новият гръцки кабинет да е по-малък

Новото гръцко правителство на партията "Нова демокрация", която спечели състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори с 41.9 на сто, ще бъде обновено. По всяка вероятност то ще по-малобройно в сравнение с предишния кабинет на консерваторите, съставен след изборите през 2004 г., прогнозират наблюдатели в Атина, цитирани от гръцкия сайт Ин нюз и БТА в понеделник.

Световните агенции коментираха, че партията на Костас Караманлис получава крехко мнозинство от 152 депутатски места в сравнение с предишните 165 народни представители от "Нова демокрация" в бившия парламент от общо 300. Социалистите от ПАСОК получиха 38.1 процента от гласовете на гърците, което им дава 102 места в парламента

Предполага се, че ще има промени и че те ще засегнат министерството на обществения ред, което се очаква да се слее с министерството на вътрешните работи, министерството за Егейско море и островите да бъде обединено с министерството за търговския флот, а Главният секретариат - службата, която се занимава със социалните осигуровки, да бъде прехвърлена към здравното министерство.

Правителството щяло да проучи и възможността министерството на транспорта да отиде към министерството на околната среда, благоустройството и държавните строежи, а службите за околната среда да бъдат обединени в самостоятелно министерство.

Анализаторите в Атина смятат, че основната заслуга за победата на партията Нова демокрация на изборите вчера е на нейния лидер Костас Караманлис, но обръщат и внимание на обстоятелството, че на този вот е констатиран спад на гласовете за нея и тревожно изтичане на гласове от партията на гръцките консерватори към други политически сили.

Общо е убеждението, че новото правителство няма да има голямо поле за лавиране и "пиар" акции, и че още от днес ще бъде изправено пред сериозни проблеми, повечето от които се очаква да предизвикат напрежение и сериозни сблъсъци, като например въпросите за социалното осигуряване и образованието.

Очаква се съставът и структурата на правителството да станат ясни до 48 часа.

Споделяне

Още от Балкани