Очаква се новият шеф на БНБ да бъде избран на 1 юли

Правилата за избор на нов управител на БНБ бяха гласувани от бюджетната парламентарна комисия в четвъртък и очакванията на ГЕРБ са сегашният гуверньор Иван Искров да бъде сменен на 1 юли.

По думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова процедурните правила може да бъдат приети и в пленарна зала идната сряда, а ден по-късно да се гледат на първо четене и промените в Закона за БНБ, които ще позволят ако управител или подуправител на Централния трезор не е довършил мандата си, избраният на негово място да не довършва мандата му, а да получава пълен такъв.

След това ще бъдат дадени седем дни за предложение на кандидатури за поста, които ще се обявят на сайта на парламента на 17 юни. До 24 юни номинациите ще останат за запознаване с кандидатите. По думите на Стоянова още на следващия ден може да се проведе изслушването им и "спокойно можем на 1, 2 или 3 юли да имаме избор на кандидат в зала".

"Ако имаме оставката на Иван Искров 19 юни, си избираме нов управител на БНБ съвсем по закон. Ние няма да сме избрали новия преди да имаме оставка на Искров", поясни председателят на бюджетната комисия.

Всяка парламентарна група и независим народен представител ще може да прави предложение за един кандидат за управител на БНБ. Заседанието по избор на кандидат се излъчва пряко в интернет. Гласуването за него ще е явно чрез компютризираната система за гласуване.

"Ако е имало и грам съмнение, че няма да има процедура за избор на управител, включваща възможност за няколко кандидатури, публично изслушване и становище от неправителствени организации, това категорично не е вярно", каза след заседанието Стоянова. Правилникът на НС задължава ресорната комисия да изработи подробни процедурни правила, като ги адаптира към конкретния случай, уточни председателят на бюджетната комисия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?