Очаква се по-малка и по-некачествена реколта от пшеница и ечемик

Очертава се реколта-2012 да достигне 3, 8 - 3,9 млн. тона пшеница и 580 - 620 хил. тона ечемик. За сравнение, прогнозните данни за очаквано производство за същия период на предходната година, са били в диапазона 3,8 - 3,9 до 4,0 млн. тона за пшеницата и за 600-700 хил. тона за ечемика.  Това съобщава за БТА заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в отговор на въпрос какво е състоянието на есенните култури след обилните пролетни дъждове и споделят ли в министерството опасенията на зърнопроизводителите за намаляване на добива на пшеница с около 20 на сто.

Обобщените данни на експертните комисии на Областните дирекции "Земеделие", направени след пълното обследване на площите, заети с есенни култури, в средата на май, сочат, че състоянието на посевите с пшеница е "добро" до "много добро" при 78,1 процента. За сравнение, през 2011 г. този процент е бил 87.

При площите с ечемик процентът на посевите в подобно състояние е 69,4 на сто, като предходната година те са били  - 87,6 на сто.

Според експертите, съпоставяйки настоящите данни с тези от предходната година, е видно, че процентът на посевите с пшеница в добро до много добро състояние е с приблизително 9 пункта по-малко за пшеницата и с 18 пункта за ечемика. Това според тях се дължи до голяма степен на неблагоприятните агроклиматични условия през есента на 2011 г. и зимата на 2012 г.

Като "средно" специалистите определят състоянието на 19,4 на сто от посевите с пшеница и на 25,4 на сто на ечемика. Посевите в "незадоволително" състояние са 2,2 на сто при пшеницата и 3,8 на сто при ечемика.

Според експертите падналите през май валежи оказват благоприятно влияние върху развитието на културите.

Зърнопроизводителите обаче очакват след дъждовете да се развият много повече болести по зърнените култури в сравнение с минали години. Според тях това значително ще увеличи разходите за фунгициди.

Споделяне

Още от Бизнес