Очаква се по-слаба от миналогодишната житна реколта

Зам.-министър Атанас Добрев по време на откриването на жътвата

След миналогодишния рекорден от 1980 г. насам добив на пшеница, през 2017 г. житната реколта се очаква да е по-слаба, стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, който откри жътвата в сряда в Карнобат.

Прогнозата за тазгодишния добив на пшеница е за над 5 млн, тона, което е добра реколта, гарантираща зърнения баланс на страната, каза Добрев, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.

За сравнение през 2016 г. ожънатото  жито бе 5.6 млн. т, качеството му бе по-добро от предходната година.

Сега Добрев изнесе данни за засети 11 милиона дка с пшеница и 1. 3 млн. дка с ечемик.  Прогнозата за реколтата от ечемик е в рамките на миналогодишния добив. Зам.-министърът допълни, че има засети и 62 хил. дка ръж, 153 хил. дка тритикале и над 1.650 млн. дка маслодайна рапица.

Добрев обясни, че данните от пълното обследване на културите, проведено в средата на месец май 2017 г. показват, че общото състояние на посевите от пшеница и ечемик е много добро. Развитието на културите през май и началото на юни протече с ускорени темпове при наднормени температури, а в по-голяма част от страната - и при наличие на добри и много добри почвени запаси от влага, вследствие падналите значителни валежи, което е предпоставка за добра реколта и в качествено отношение, смята заместник-министърът.

Към настоящия момент остатъкът от пшеница от миналогодишната реколта е около 343 хиляди тона, като се очаква към 30 юни 2017 г. преходният остатък от пшеница от реколта 2016 да бъде 270 000 тона с приспаднатото потребление дотогава. Това е добра база за старта на новата реколта, посочи зам.-министър Добрев. Той допълни, че преходният остатък от ечемик към 9 юни 2017 г. е 39 200 тона, а наличната рапица - 32 600 тона. Наличните количества царевица в страната към 9 юни 2017 г. са 930 000 тона, а от черен маслодаен слънчоглед има запас малко над 1 милион тона.

Споделяне

Още от Бизнес