Очаква се последното заседание на съда в Триполи преди обявяване на присъдите

Наказателният съд в Триполи ще заседава във вторник, за да изслуша пледоариите на защитата на подсъдимите български медицински сестри. Очаква се след това съдът да насрочи заседание за обявяване на присъдите в рамките на 30 дни.

На последната сесия на съда на 21 септември пледираха адвокатите на либийската държава, която също е подведена под отговорност от гражданските ищци в делото за епидемията от СПИН в Бенгази. Българската защита поиска отлагане заради неявяването на адвокат Осман Бизанти поради влошено здраве.

Адвокатите на либийската държава заявиха, че тя не следва да участва в обезщетяването на жертвите от епидемията, тъй като до този момент семействата са били компенсирани с жилища, автомобили и лечение в клиники в страната и чужбина.

Във възобновения процес срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, който върви от началото на тази година, прокурорите поискаха потвърждаване на смъртните присъди.

Защитата на семействата на заразените деца поиска компенсации по около 10 млн. долара на жертва. Българките са обвинени в умишлено заразяване със СПИН на близо 400 либийски деца.  

По време на процеса съдът не изслуша свидетели на защитата и не допусна нови експертизи по делото. Бяха разпитани свидетели на прокуратурата, сред които родители на заразени деца и либийски експерти, изготвили доклад за епидемията в Бенгази, който подкрепя тезата за умишленото заразяване на либийските деца.

Решението на Наказателния съд в Триполи може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Твърдя, че сме по-близко от всякога до успешен изход, прогнозира президентът Георги Първанов на пресконференцията в изборната нощ в неделя.

Той оцени, че откакто се е намесил активно в решаването на проблема с българските медици в Либия, е бил установен диалог на високо държавно равнище, което радикално промени атмосферата и се постигна невиждана интернационализация на проблема.

Споделяне

Още по темата

Още от България